Shell: sokba került a spórolós benzin

Huszonötmillió forintos bírságot vetett ki a versenyhivatal a Shell Hungary Zrt.-re, mert megtévesztette a fogyasztókat, amikor a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagokat népszerűsítő kampányában azt ígérte, hogy a termékek használatával fogyasztáscsökkentés érhető el.

Huszonötmillió forintos bírságot vetett ki a Gazdasági Versenyhivatal Shell Hungary Zrt.-re, mert megtévesztette a fogyasztókat, amikor a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagokat népszerűsítő kampányában azt ígérte, hogy a termékek használatával fogyasztáscsökkentés érhető el. 

A kétségtelenül jelentős, folyamatos kutatási és fejlesztési tevékenység mellett a tények (különböző tesztek adatai) azt mutatták, hogy ugyan a Shell FuelSave termékekkel valóban elérhető a fogyasztók egy része számára akár tankonként 1 liternyi üzemanyag-megtakarítás, ám a fogyasztók egy szintén nem elhanyagolható része nem ért el fogyasztáscsökkenést.

Ezen eredmények miatt a GVH arra a megállapításra jutott, hogy a Shell Hungary Zrt. a fogyasztókat megtévesztette, amikor - 2011. szeptember 6. és 2012 márciusa között egyes kereskedelmi kommunikációiban – azt állította, hogy a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagok használatával akár tankonként 1 liter üzemanyag is megtakarítható. 2012. március 21-től 2012 októberéig egyes kereskedelmi kommunikációiban pedig azt állította, hogy a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyag alkalmazásával minden gépjármű esetében fogyasztáscsökkentés következik be.

A GVH úgy ítélte: súlyosító körülmény, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók igen széles körét érte el, enyhítő körülménynek számított a Shell Hungary Zrt. jogszabályokban előírtat meghaladó mértékű együttműködése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.