Sesztákék szerint rendben volt az E.ON-vétel

A nemzeti fejlesztési minisztérium az ég világon semmi hibát nem lát az E.ON hazai gáznagykereskedőjének és gáztárolócégének tavalyi megvásárlásában. A két cégért az állami MVM 281 milliárdot fizetett, bár akkori értékük mínusz több százmilliárdra is rúghatott; emiatt hűtlen kezelés gyanújával a napokban feljelentések születtek.

Az E.ON magyarországi gáznagykereskedőjének és gáztárolórendszerének tavalyi megvásárlása mind az ellátásbiztonság, mind a nemzetgazdaság szempontjából előnyös volt, így az állami Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) és MVM vezetői körében semmilyen személyi felelősség nem merülhet fel - derül ki Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter nevében, de más aláírásával kiadott minisztériumi válaszokból, melyeket az MSZP írásbeli kérdésére adtak.

A tárca érvelése szerint a társaságok állami ("nemzeti") tulajdonban szavatolják a biztonságos földgázellátást, hozzájárulnak a rezsicsökkentéshez és a gazdasági növekedéshez, az ügylet pedig illeszkedik a nemzeti energiastratégiába. Hozzáteszik, tavaly a Magyar Földgáztároló Zrt. 3,7 milliárd, a Magyar Földgázkereskedő (MFGK) pedig 19,4 milliárd forint nyereséget ért el.

Válaszukból azt is megtudhatjuk, hogy az MFGK folyamatosan tárgyal az orosz gázt szállító Gazprommal az árakról és a kötelezően átveendő mennyiségről. Eszerint tavaly és idén sem kellett kifizetni a szerződés alapján olyan adagot, amire már nem volt szükségünk. Magyarország a szerződéses képlet helyett a - jelenleg alacsonyabb - nemzetközi piaci árakat fizetné. Az MVM célja az orosz féllel való partneri együttműködés fenntartása, ami a hazai fogyasztók érdeke - teszik hozzá.

Mint arról korábban beszámoltunk, az MNV-ből kiperelt előkészítő iratok szerint a jövőre lejáró magyar-orosz gázvásárlási szerződés olyan kitételeket tartalmaz a csökkenő igények ellenére kötelezően kifizetendő mennyiségekről, aminek nyomán az MFGK tényleges piaci értékét akár a mínusz ezermilliárd forintra is becsülték. Az MVM mégis kifizetett 281 milliárd forintot a két cégért.

A nyilvánosságra került iratok nyomán a legtöbb ellenzéki párt feljelentést tett hűtlen kezelés gyanújával. Az MFGK tavalyi könyvei szerint a cégnél csökkentették eme, kötelező gázátvétellel kapcsolatos kockázati kilátásokat, így felszabadítottak húszmilliárd forintot. Szakemberek felhívják a figyelmet, hogy ez nagyjából ugyanakkora összeg, amennyit az év végén a cég nyereségként felmutatott.

Az, hogy a két céget nem pályázaton vásárolták meg, sőt arra az MVM - részben állami támogatásból - annyit fizetett, amennyit a vevő kért, Sesztákék szerint nem minősül az E.ON tiltott állami támogatásának. Az MSZP korábban ennek kivizsgálását kérte az EU-tól. Az ügylettel kapcsolatos dokumentumokat pedig nem adják ki, mert azok üzleti titkokat is tartalmaznak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.