Seszták unokatestvérének adta át a sakkszövetség elnöki székét

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter megnövekedett feladataira tekintettel unokatestvérének, a milliárdos Seszták Tamásnak adta át a Magyar Sakkszövetség elnöki posztját. Az elnökség több tagja is Mol-közeli energiacégekből ismert.
Az egyetlen jelöltet, Seszták Tamást választotta új elnökévé szombaton a Magyar Sakkszövetség közgyűlése. A posztot 2011 óta betöltő Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter megnövekedett munkája miatt távozott a pozícióból. Igaz, a tárcavezető elnökségi tagként továbbra is részt vesz a szövetség munkájában.

Seszták Tamás úgy véli: nagy hangsúlyt kell fektetni az utánpótlás nevelésére, meg kell szerettetni a sakkot a fiatalokkal, példaképeket kell állítani eléjük, akik húzóerőként vihetik őket előre; fontos feladatuk, hogy megismertessék a közvéleménnyel a sakk eredményeit és büszkék is lehessenek ezekre.

Seszták Tamás Seszták Miklós unokatestvére. Kevéssé sakk-szakmai előéletéről, sokkal inkább üzleti múltjáról ismert: Seszták Tamás az Olajterv nevű energetikai kivitelező társaság egykori résztulajdonosaként lapunk Top150-es csúcsgazdag-listáján is évek óta előkelő helyezést foglal el. A százmilliárdos értékű, 14 éve a Molból kivált társaságcsoport tevékenységének kibővítésében alapvető szerepet játszott öt éve elhunyt édesapja, Seszták Imre, akinek 16 százalékos, tízmilliárdosra értékelt tulajdonrészéhez Seszták Tamás örökléssel jutott. Seszták Miklós még kisvárdai ügyvéd-vállalkozóként és KDNP-s képviselőként gyakran vendégeskedett az Olajtervhez köthető eseményeken - így például az Olajterv akkori többségi tulajdonosa, Pap Géza etyeki pálinkafőzdéjében Orbán Viktorral együtt énekelték a Fehérvári huszárok című nótát -, Seszták Miklós és az Olajterv között azonban nem állt fenn bizonyítható üzleti kapcsolat.

A sakkszövetségben mégis sűrűn összefuthatnak: az MTI által közölt lista szerint ugyanis Pap Géza a szervezet alelnöke. Az elnök és az alelnök tehát az Olajtervben üzlettársak voltak, egész addig, amíg idén év elején Seszták Tamás Olajterv-béli tulajdonrészét Pap Géza fia, Pap Gergely meg nem vette. Szintén ekkor vásárolt magának a Molból való kiválás óta számos titokzatos tulajdonost felvonultató, alapvetően mégis Mol-közeli menedzserekhez tartozó Olajtervben magának 31 százalékot Csányi Sándor, az OTP Molban is alelnöki tisztséget betöltő vezére.

Az elnökségi tagok közül ugyane körhöz áll közel Matos Zoltán, az energiahivatal Bajnai-időszak alatti elnöke, aki a 2010-es választásokat követően a 40 százalékban Mol-tulajdonú, de többek között Orbán Viktor jó ismerősét, Garancsi Istvánt is áttételes tulajdonosai között tudó, offshore-szerű MET Csoporthoz került. (Eme, üstökösként szárnyaló energiacég elsősorban arról ismert, hogy a gyanúk szerint az állami MVM haszna egy jelentős részét átjátszotta a MET-nek.) Matos Zotán jelenleg a svájci MET Holding AG tulajdonában álló MET Services Kft. ügyvezetője.

Seszták Miklóst 2011-ben választották meg a Magyar Sakkszövetség elnökévé, miután elődje, Kunos Péter, az Agrobank-botrányból ismert egykori bankár, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének jelenlegi ügyvezető igazgatója mandátumának lejárta előtt lemondott. Seszták Miklós a sakkszövetségi posztért Töröcskei István Simicska-közeliként ismert vállalkozóval küzdött meg. Töröcskei István ezt követően irányította az Államadósság-kezelőt, mostanság azonban főként pénzügyi érdekeltségei, például az állammal közösen tulajdonolt Széchenyi Bank súlyos anyagi gondjairól ismert.

Az MTI által közölt lista szerint a Magyar Sakkszövetség elnöke Seszták Tamás, alelnökök Horváth Tamás és Pap Géza, az elnökség tagjai: Bea Zsolt, Csörsz Ferenc, Matos Zoltán, Seszták Miklós, Font Gusztáv, Szabó Ferenc, Mádl Ildikó, Papp Gábor és Szabó Ferenc.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.