Seszták Miklós újabb trükkjei

Seszták Miklós ügyvédként vagy más módon köthető ahhoz a három céghez, amelyek tavaly a nem sokkal azelőtt elnyert 10-10 millió forint vissza nem térítendő uniós, illetve hasonló mértékű visszatérítendő támogatásból ingatlanrészeket vásároltak a nemzeti fejlesztési miniszter érdekeltségébe tartozó kisvárdai autókereskedés irodaházában – állítja az Index.

A karosszéria-javító műhely kialakítását ígérő Great Alexander Kft.-t 2012-ben, röviddel a pályázat előtt alapította Sándor Kornél. A papírmunkában a lap szerint ügyvédként maga Seszták Miklós járt el.

Sándor Kornél – Seszták Miklós állítólagos gimnáziumi osztálytársa – korábban közvetlenül tulajdonolta, jelenleg egy ciprusi cégen keresztül közvetve birtokolja azt a Ramiris Rubin (új nevén Irisz Média) Zrt.-t, amely 2005–2007 között Seszták Miklós mellett résztulajdonosa volt az irodaházban működő Opel-szalon cégének, a Ramiris Autó Kft.-nek. A másik nyertes, az 1991-ben alapított King Kft. a húszmillióból autófényező és -javító műhely kialakítását ígérte.

A cég 2008 óta vagy Sándor Kornél, vagy a ciprusi Minotax tulajdonában áll. Utóbbi – Seszták Miklós állításával szemben, miszerint a Minotax nem offshore-szerű, mert tulajdonosa ismert – a hivatalos adatbázis alapján egy ismeretlen hátterű seychelle-i társaság tulajdonában álló valódi offshore cég. A harmadik nyertes a szintén röviddel a pályázat előtt a King Kft. által alapított Várda King Invent Kft., amely kis- és közepes vállalkozások számára kívánt irodai szolgáltatásokat nyújtani. E cég alapító okiratát a lap szerint Seszták Miklós kisvárdai ügyvédtársa adta be. A kft. ma már annak a Kruppa Zsoltnak a nevén van, aki az Index szerint Seszták feleségével is üzleti kapcsolatban állhatott.

Noha a támogatásokról szóló hirdetmények – melyek a szomszéd irodaházban szerkesztett Nexus nevű hirdetési újságban jelentek meg – rendre arról tájékoztattak, hogy a fejlesztések fizikailag is megvalósultak, az arra járók a címen sem az elvileg ott működő nyertesek cégtábláit, sem a karosszéria-, autófényező és javítóműhelyt nem látják. Csak Seszták Miklós Opel-szalonját. A lap kutatásai szerint a több mint 800 négyzetméteres, kétszintes irodaházat 2012-ben, közvetlenül a pályázat előtt jogilag társasházzá alakították. A földhivatali nyilvántartás igazolja, hogy ennek nyomán a három nyertes az épület egy részét 2013-ban megvette. Az Index az ügyben Sesztáktól megkérdezte a vételárat, de nem árulta el.

A Jobbik szerint is mennie kell

Hétfőn az MSZP, kedden a Jobbik szólította fel Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert a távozásra. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője az MTI szerint ezt azzal indokolta, hogy naponta jelennek meg a tárcavezetőhöz köthető különböző gyanús ügyletek. Példaként a többmilliárdos közbeszerzési szabálytalanságot és a miniszter ügyvédi munkájával kapcsolatos, a Népszabadság által feltárt ügyet sorolt fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.