galéria megtekintése

Seszták Miklós és a rokonság

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 05. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Az ügyvédkedésnél több köze is lehetett az Oxygen-cégekhez a fejlesztési miniszternek.

A fejlesztési miniszter azt állítja, hogy ő csak az Oxygen Wellness ügyvédje volt, de úgy tűnik, ennél bensőségesebb kapcsolatok is fűzik az elegáns fitneszklubok mögötti üzletemberekhez.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

„Attól, hogy én ennek a cégnek jogi munkát végeztem, az meg pláne, én csak maximum egyetlenegy jogi munkáért tudok felelősséget vállalni, amit én végeztem” – fogalmazott meglehetősen zavarosan Seszták Miklós nemzeti fejlesztési tárcavezető júniusi parlamenti meghallgatásán annak kapcsán, hogy még tavaly év végén is a fővárosi Oxygen Wellness ciprusi tulajdonosa, a Clarement banki ügyeit intézte ügyvédként. A csoporthoz más kötődést nem említett.

 

Azt is szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy a csoport tulajdonosa szerinte nem offshore, mert ha az lenne, a bankok nem állnának vele szóba. Együttérzést mutatott a társaság tulajdonosai iránt is, akik a „sok sajtóhír” miatt már „lassan” a kivonuláson gondolkodnak, ő maga mégis szívesen vásárolna tőlük tulajdont.

Minden egy helyen
Minden egy helyen
Teknős Miklós / Népszabadság

Seszták Miklós a Magyar Nemzetnek 2008-ban ügyvédként mégis igen részletesen nyilatkozott az Oxygen Wellness üzleti elképzeléseiről: épp azt a tervet ismertette, amelynek eredményeként a társaság Budapest egyik legexkluzívabb sportközpontját építhette fel a Tabán tetején.

Lapunk kutatásai ennél több kapcsolatot sejtetnek Seszták Miklós és az Oxygen Wellness mögötti kör között. Az Oxygen Wellness telephelyet üzemeltet Seszták Miklós egyetlen saját tulajdonúként bevallott társasága, a kisvárdai Ramiris Autó helyi telephelyén, ahol jelenleg egy felújítás alatt álló Chevrolet-szalon áll. A szintén ugyanehhez a körhöz köthető Oxygen-Gastro ügyvezetője, Seszták-Mészáros Beatrix pedig a lapunknak nem nyilatkozó Seszták Miklós rokona lehet.

A három fővárosi sport-szabadidőközpont nevét adó Oxygen Wellness Kft., illetve az újpesti egységet üzemeltető Oxygen Újpest korábban az offshore-jellegű ciprusi Ramiris Holdingsé volt. E cég tulajdonosa Seszták Miklós állítólagos gimnáziumi osztálytársa, Sándor Kornél, valamint Fabó György, kézbesítési megbízottja pedig Hódos Éva. A két wellnesscég azóta az ismeretlen hátterű, szintén offshore-jellegű ciprusi Clarementhez került át. Az új tulajdonos kézbesítési megbízottja szintén Hódos Éva, és a váltás nem hozott nagy vezetőségcserét sem.

Az Oxygen-Gastro tulajdonosa a New York államban bejegyzett, szintén offshore-gyanús Hammond Sales, amelynek kézbesítési megbízottja megint csak Hódos Éva. A Hammond Sales Hódos Évának adott meghatalmazását egy seychelle-i közjegyző hitelesítette és Seszták igazolta. Az Oxygen-Gastro cégbíróságon fellelhető hivatalos iratait Hódos Éva szignálta, Seszták ügyvédként ellenjegyezte.

A Hammond Sales tulajdonában áll az Irisz Média (korábbi nevén Ramiris Rubin) Zrt. is, amely korábban a Ramiris Holdingson keresztül, illetve közvetlenül is volt már Fabó Györgyé és Sándor Kornélé; a társaságot jelenleg Fabó György vezeti. A Hammond Sales birtokában lévő Oxygen Medicalt Sándor Kornél irányítja, a Fabó György ügyvezetése alatt álló Középpont Stúdiót pedig a Hammond Sales Hódos Évának adta el. Más összefüggés is van a különböző tulajdonú Oxygen-cégek között: egy a II. kerületi önkormányzat és a Hódos által áttételesen birtokolt Oxygen Buda között kötött 2013-as bérleti szerződésben az Oxygen-Gastro kezességet vállalt az Oxygen Budáért.

Az Oxygen-Gastro az Oxygen Újpest sportcentrumban üzemeltet vendéglátóegységet, de a XI. kerületi Alleeban is van telephelye. A cég ügyeit a 2008-as alapítás óta Seszták Miklós intézte. Ebbéli minőségében többször – még ez év elején is – kapott ügyvédi megbízást a céget 2010 vége óta irányító Seszták-Mészáros Beatrixtől, aki 2011-ben vette fel a Seszták nevet. (Az Oxygen-Gastro weboldala szerint a cég üzletvezetője Mészáros Norbert, aki az ügyvezető testvére.) De nem csak a névazonosság vagy az ügyvezető rendkívül sok, Seszták vezetéknevűekkel fenntartott Facebook-kapcsolata utal a rokonságra. A Seszták Miklós felesége és a kiterjedt rokonságuk tulajdonában álló fővárosi Platina-Zálog Zrt. részvényesei között ugyanis Seszták-Mészáros Beatrix egy feltételezhető rokona szintén felbukkan.

Mint arról már beszámoltunk, a korábban Seszták Miklós felesége vezette Oxygen Ingatlannak szintén a tárcavezető autós cége ad otthont. E társaság a ciprusi Minotax tulajdonában áll. A Minotaxról Seszták Miklós sajtóosztályának utolsó lapunknak küldött üzenete azt állítja, nem nevezhető offshore-jellegűnek.

Ezúttal is megkérdeztük Seszták Miklóst az Oxygen-cégek, illetve rokonai, érdekeltségei kapcsolatáról. A nemzeti fejlesztési tárcától lapzártánkig nem kaptunk választ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.