galéria megtekintése

Seszták köre fúrja Lázárt

10 komment


Marnitz István

Jelentősen rontják Lázár János pozícióit a kancelláriaminiszter energia­piaci elképzeléseit fúró, Seszták Miklós köré csoportosuló iparági szakemberek. Az állami energiaszolgáltatást és a paksi stratégiát illetően is „ellenkoncepcióval" győzködik a kormányfőt - nem is sikertelenül.

Miniszterek csatája
Miniszterek csatája
Kurucz Árpád / Népszabadság


A Lázár János vezette Miniszterelnökség kiszivárgott átfogó energiarendszer-fejlesztési terveivel szemben a Seszták Miklós vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) olyan „ellenanyagot" készített, amely elnyerte Orbán Viktor miniszterelnök tetszését is – tudta meg a Népszabadság az ügyet ismerő forrásoktól. Az NFM mögött, Lázár koncepciójával szemben az egész hagyományos hazai energiaipar felsorakozott, a Hernádi Zsolt vezette Moltól az ahhoz egyre közelebb álló állami MVM Magyar Villamos Műveken át az energiaipar régi nagyágyúival bezárólag. A tanulmányok fő üzenete, hogy Lázár reformjai nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, és a jövőre nézve se tűnnek fenntarthatónak.

Pedig a 2010-es választások óta egy új erőcentrum felépülésének lehettünk tanúi. Ennek motorja Orbán Viktor volt, anno még Simicska Lajossal az oldalán. Fejlődését jogszabályok és az adófizetők tízmilliárdjai segítették. Ha nem is mindig az energiaipar nagyágyúi ellenében, de azért a régi motorosok befolyása gyengülni látszott. Az „új energiaiparhoz" leginkább a Miniszterelnökséghez tartozó cégek sorolhatók. Így a jelentős gázrendszert üzemeltető, októbertől a teljes hazai ellátást átvevő Főgáz, az annak irányításával megbízott ENKSZ Első Nem­zeti Közműszolgáltató, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), a paksi bővítésért felelős cég, az algyői gáztároló és a Belügyminisztériumnál lévő, tavalyi átadása óta üres magyar–szlovák gázvezeték. Az addig csak árammal foglalkozó MVM-nek szintén az új szelek jegyében kellett százmilliárdokért megvásárolnia az orosz gázt behozó nagykereskedőt, valamint az algyőin kívüli összes, kihasználatlan hazai gáztárolót az E.ON-tól.

 

Az „ortodox" energialobbi Si­micska tavaly februári nyilvános ­Orbán-ellenes kirohanása után kapott új erőre. Az MVM-ből kiszorultak a Simicskához köthetők - igaz, azóta többük az ENKSZ-nél bukkant fel. Az MVM új vezére, Csiba Péter ugyan függetlenként érkezett, de a kormányfőhöz és a Molhoz is köthető MET-tel korábban voltak közös ügyletei. Úgy tudjuk, az MVM és a Mol nem közösen dolgozott a munkaanyagon, ám az Sesztákék asztalán már összefüggő koncepcióvá ért. Ennek létét egy forrásunk sem cáfolta. Ám a kormányfői támogatás mértékéről már megoszlanak a vélemények.

Csiba Péter felvette a kesztyűt
Csiba Péter felvette a kesztyűt
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Arra, hogy Orbán Viktor kedvezően fogadta a felvetéseket, utalhat, hogy az ENKSZ a bejelentések ellenére se vette meg az Elmű-ÉMÁSZ lakossági szolgáltatását és hálózati cégei 49 százalékát. Ismereteink szerint az MVM-anyag az ügyletet így nem is tartaná szerencsésnek, mondván: egy állami áramhálózatnak a központi vezetékeket üzemeltető MVM-nél a helye.

Sőt: az MVM immáron a lakossági szolgáltatást is bevállalná, noha eddig ettől mereven elzárkózott. „Változnak az idők" – fogalmazott egy forrásunk. Sőt akár az ENKSZ–Főgáz gázszolgáltatását, valamint a többi új képződményt is befogadnák. Lázárék trükkös megoldásai helyett pedig – a felvásárlásokra az állami MFB-től vennének fel hitelt – az ügyleteket a cégek saját forrásból állnák. Igaz, üzleti mérlegelés után. Ez ugyan fényévekre áll Orbán utasítás-központú világától, de meggyőzhette az az érv, hogy a rezsicsökkentett lakossági szolgáltatás veszteségei így nem az állami költségvetést terhelik. Az energiaipari érvelés elfogadása ugyan elvben veszélyezteti a "rezsicsökkentés fenntartását", de az elmúlt évben a társadalomnak azzal se volt gondja, hogy Orbánék az olajárak 70 százalékos esését se érvényesítették a rezsiben.

Lázár másik látványos pozícióromlása a paksi atomerőmű ügyé­ben érhető tetten. Noha a miniszter tavaly többször bejelentette, hogy a kormány „nyugati" vezetőket küld az egység élére, ez eddig nem jött össze. Az MVM vezére kérdésünkre nyilvánosan ki is állt a jelenlegi vezetés mellett. Ez Seszták védernyője nélkül elképzelhetetlen lenne. Lázár a jelenlegi atomerőművet is a Miniszterelnökség alá vonta volna. Az NFM-hez tartozó MVM-nél állítólag ez ütötte ki végleg a biztosítékot, mivel ez a legfontosabb vagyonelemük. Csiba Péter már az atomerőműhöz is nyilvánosan ragaszkodik, és a Lázár-féle költségcsökkentési ötletekről se akarnak hallani. Állítólag a Mol se túl nagy barátja a miniszterelnökségi terveknek. A cég a kulisszák mögött azzal fenyegetőzik, hogy ha a kormány tovább csökkenti a lakosságnak szánt hazai kitermelésű gáz árát, akkor lezárják a kutakat.

A játszmában így nem hagyható figyelmen kívül Csányi Sándor és körének szerepe sem, akikkel Orbánék mindeddig kiegyensúlyozott kapcsolatot ápoltak, így befolyásuk erős maradt. Forrásaink határozottan leszögezték, hogy az új kezdeményezések közös pontja nem Csányi. A most Lázár-ellenes egységfrontba tömörült energiaipari és NFM-es vezetők, illetve a Mol-alelnök-bankvezér között azért nem olyan nehéz kapcsolatokat találni. Egy forrás úgy látja: noha Lázár terveiben a Mol mellékszereplő, a cég hatékony ellenlobbija nagyban hozzájárult az egész csomag sikeréhez.

Szintén nem hagyható szó nélkül, hogy az energialobbi a miniszterelnökségi koncepciókon rendre azok szakmai hiányosságai miatt talál fogást. Lázárék hiába vettek fel számos elismert, olykor még Csányival is kapcsolatba hozható szakembert, mégis gyakori vád ellenük, hogy a hozzáértés hiányát leginkább csak kommunikációs blődlikkel igyekeznek elfedni.

A harc ugyanakkor Orbán Viktor hatalomtechnikájának megfelelően a legkevésbé se dőlt el. ­Noha Lázár köre se tagadja a pozícióvesztést, a küzdelmet nem adják fel. A Miniszterelnökség és a hozzá tartozó ENKSZ lapunknak küldött válaszai is elsősorban elképzeléseik helyességét, gyakorlati sikereiket hangsúlyozzák, függőben lévő kezdeményezéseik pedig "vizsgálat alatt", "kormánydöntés előtt" állnak. A Miniszterelnökség lapunknak küldött válaszában ráadásul ötletes fordulattal hivatalosan is elismeri az általunk idézett NFM-es koncepció létét. Hangsúlyozzák ugyanis, hogy az általunk felvetett, az érvényes kormánydöntésekkel ellentétes elképzelésekről nem született kormánydöntés.

Lapunk megkeresésére az NFM és a Mol nem reagált, az MVM pedig értesüléseinket spekulációknak minősítve utasította el a válaszadást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.