Seszták cáfolja Orbánt

Orbán Viktor állításával ellentétben - minisztere, illetve államtitkára nyilatkozata szerint - még mindig nem indult el a magyar-szlovák gázvezeték próbaüzeme. Ez veszélyezteti az amúgy Orbán Viktor által márciusban egyszer már átadott vezeték éles üzemének januárra tervezett időpontját.

A magyar-szlovák gázvezeték kivitelezése a végéhez közeledik, a próbaüzem még idén, a teljes műszaki átadás-átvétel után kezdődik meg - áll Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter Szelényi Zsuzsanna Együtt-PM-es politikus kérdésére Fónagy János parlamenti államtitkár aláírásával ellátott válaszában.

A parlamentben függetlennek számító képviselő azt tudakolta, hogy mikor indul el ténylegesen is - az Orbán Viktor és Robert Fico miniszterelnökök által a választások előtt, márciusban egyszer már átadott - magyar-szlovák gázvezetéken a kereskedelmi üzem. Az eredeti ütemterv ezt 2015 januárjára teszi. Noha Orbán Viktor már egy hónapja bejelentette, hogy zajlik a próbaüzem, minisztere válaszából egyértelműen kiderül, hogy ez még ma sem igaz. A miniszter és államtitkára a próbaüzem várható kezdetét nem jelölte meg pontosan. Mint korábban megírtuk, a kivitelezést, üzemeltetést végző felek és a megbízók között abban támadt vita, hogy ki végezze a próbaüzem alatti üzemeltetést. Az ezzel kapcsolatos nyegle válaszok ellenére a jelek szerint ebben még mindig nem jutottak dűlőre.

A témát erősen érinti a parlament által hétfőn elfogadott szabály, miszerint vezeték üzemeltetési engedély nélkül is létesíthető. A napokban állami tulajdonosoktól "állami tulajdonba", vagyis közvetlenül a Miniszterelnöki hivatal alá kerülő magyar-szlovák vezetéktársaság sajtóhírek szerint egyelőre nem rendelkezik ilyen engedéllyel.

Szelényi Zsuzsanna azt is számon kérte a kormányon, hogy miért nem hozzák nyilvánosságra az orosz Gazpromnak fizetett gázárat, amikor az ezt szabályozó szerződés az E.ON gáznagykereskedőjének megvásárlásával szintén az állami MVM tulajdonába került. Seszták Miklós (Fónagy János) azt válaszolta, hogy ez a kétoldalú szerződés szerint titkos, az adatot egyoldalúan nem közölhetik, mint ahogy más államokban is így van. Ez azzal a megszorítással igaz, hogy az adat Ukrajnában évtizedek óta nyilvános, és Németországban vagy éppen Lengyelországban is ismertek a pontos árak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.