galéria megtekintése

Kitálalt az atommérnök, kontármunka lesz a paksi bővítés

26 komment


Hargitai Miklós

„Mindent átható korrupció, a biztonsági kultúra teljes hiánya, a szakemberek képzésének elhanyagolása, a minőségbiztosítás kikerülése, törött és hibás alkatrészek beépítése” – többek között ezeket a problémákat sorolta föl Viktor Petrovics Alejnyikov, a Leningrád Atomerőmű volt munkatársa, aki 1991 óta dolgozott a létesítményben, és az erőmű jelenleg zajló bővítésében is részt vett.

A Leningrádi Atomerőmű II. lesz a referenciaprojekt az új paksi energiablokkok számára – közölte a napokban a kivitelező Roszatomra hivatkozva a RIA Novosztyi hírügynökség. A bejelentés azt jelenti, hogy az Orbán-kormány egy olyan reaktortípust kíván Magyarországra telepíteni, amely még sehol a világon nem üzemel – így üzemeltetési tapasztalatok sem állnak rendelkezésre a működéséről –, ráadásul egy olyan beruházásról van szó, amely az európainál lényegesen enyhébb orosz műszaki és nukleáris biztonsági előírásokat sem képes teljesíteni.

Az atomerőmű Szentpétervár mellett. Még az enyhébb orosz előírásokat sem képesek betartani
Az atomerőmű Szentpétervár mellett. Még az enyhébb orosz előírásokat sem képesek betartani
Alexander Demianchuk / Reuters

„Mindent átható korrupció, a biztonsági kultúra teljes hiánya, a szakemberek képzésének elhanyagolása, a minőségbiztosítás kikerülése, törött és hibás alkatrészek beépítése” – többek között ezeket a problémákat sorolta föl Viktor Petrovics Alejnyikov, a Leningrád Atomerőmű volt munkatársa, aki 1991 óta dolgozott a létesítményben, és az erőmű jelenleg zajló bővítésében is részt vett. Alejnyikov az erőmű két új reaktorának építéséről tett közzé ijesztő részleteket és dokumentumokat. Információi alapján a Green World nevű szervezet nyílt levélben fordult az orosz hatóságokhoz, azonnali vizsgálatot sürgetve.

 

Alejnyikov legfontosabb állítása, hogy a reaktorokba beépített primer köri csővezetékek nem felelnek meg az orosz állami szabványoknak; az építkezésen megfelelő szakképzettség nélküli munkavállalók dolgoznak;

a felkészültséget, illetve az anyagminőséget igazoló dokumentumokat rendszeresen meghamisítják.

A nyomottvizes orosz atomerőművekben visszatérő hiba a csővezetékek anyaghibája és korróziója. A közelmúltban Jávor Benedek hozta nyilvánosságra, hogy a Paksi Atomerőmű 3-as blokkjában 2013-ban éppen egy ilyen jellegű hiba miatt folyt el 60 ezer liter sugárszennyezett bóros víz. Az Európai Bizottság egyik, az EP-képviselő által tavaly év végén publikált feljegyzése is utal rá: amennyiben a Paksra tervezett új reaktorokat úgynevezett menetrendkövető üzemben, vagyis a terhelést a napi energiaigények függvényében változtatva fogják működtetni, akkor a korrózió kockázata jelentősen megnő.

Az oroszok most már azt nyomnak le az Orbán-kormány torkán, amit akarnak

Míg Finnország jelentős biztonsági átalakításokat és kiegészítéseket rendelt Oroszországtól ahhoz a reaktortípushoz, amelyet Magyarország is megvásárolni készül a paksi bővítés keretében, Magyarország ezekre a kiegészítésekre nem tart igényt. Szakértők szerint komoly esély van rá, hogy a fapados atomerőmű nem fog megfelelni az európai biztonsági előírásoknak. Hargitai Miklós elemzése: >>>

A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a paksi bővítés nemzetközi beruházási tenderének elmaradására az egyik lehetséges magyarázat, hogy a pályázaton a referenciák is sokat nyomnak a latban, ugyanakkor egy építés alatt álló, súlyos műszaki problémákat felmutató, nagy valószínűséggel az európai nukleáris biztonsági normáknak sem megfelelő reaktor (amely próbaüzemét legkorábban 2017-re tervezik) aligha jöhetett volna szóba egy 2014-es tenderen referenciaként.

Európa orosz energiapórázon

Oroszország az energiapiacon keresztül kimutathatóan beavatkozik egyes EU-tagállamok kül-, bel- és energiapolitikájába – hangzott el az Európai Bizottság budapesti képviseletén megrendezett konferencián. Az egyoldalú orosz energiafüggés súlyos biztonsági kockázat, amire az EU-nak egyelőre nincs válasza. Tovább a cikkre: >>>

A Népszabadság korábban arról is beszámolt, hogy az ugyanezt a reaktortípust megrendelő Finnország az európai megfelelőség érdekében számos biztonsági kiegészítést kért (összességében eurómilliárdos nagyságrendben), egy parlamenti szócsata nyomán pedig ismertté vált, hogy Magyarország ezeket a frissítéseket nem rendelte meg, beérte az alapváltozattal.

A Roszatom közleménye

Lapunkhoz is eljuttatott közleményében az orosz cégóriás azt állítja, nem igazolódtak a Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítését érő vádak. „A Leningrádi atomerőmű II-es kiépítési területén egyetlen egy lényeges szabálysértés sem történt. Kisebb szabálysértések előfordulnak, amelyek bármilyen más, nagy volumenű, több ezres dolgozói létszámot feltételező építkezés esetében is vannak. Ezeket regisztrálják és a szokásos rend szerint megszüntetik. Az építési területen nem csak a megrendelő, hanem az állami szervek képviselői is tényleges ellenőrzéseket végeznek. Egy ilyen ellenőrzés alkalmával például egy szabálysértésben érintett alvállalkozót ki is zárták a további munkavégzésből. Ami Viktor Alejnyikovnak a magyarországi hírekben megjelent, egy szentpétervári sajtóértekezleten elhangzott kijelentéseit illeti, ezekről elmondható, hogy egyetlen állítását sem támasztják alá tények – dokumentumok vagy fényképek -, vagy bármilyen más bizonyító erejű anyag. Viktor Alejnyikov ezen a sajtóértekezleten maga is elismerte, hogy az általa ismertetett információk saját következtetéseit tükrözik csupán” – hangzik a közlemény, amelynek a teljes változatát erre a linkre kattintva érhetik el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.