Galaxy S5: Mintha már láttuk volna

A Samsung új csúcstelefonja 16 megapixeles kamerával és pulzusmérővel szeretne hódítani. A szakma azonban nincs elájulva Galaxy S5-től, a Samsung ezzel csak felzárkózik, ahelyett, hogy diktálná a trendet.

Ugyanazt mondják a Samsung új csúcsmodelljéről a szakértők, mint pár hónapja az iPhone5S-ről, vagyis nem egy új modellként tekintenek a Galaxy S5-re, hanem a népszerű modell felturbózott változataként. A fanyalgás mellett persze a legtöbben kifejezetten jónak tartják az összcsomagot, de a mobil főgombjába integrált ujjlenyomat-olvasó és a nagyobb kijelző pontosan az a két ötlet, amellyel az Apple is előállt. (Igaz, ők két lépcsőben: az iPhone5 méretét növelték meg látványosan, majd az 5S kapott ujjnyomat-olvasót.)

Az új Galaxy S5 személyi edzővé válik kiegészítő kütyük vásárlása esetén
New Samsung Galaxy S5 smartphone (L), Gear 2 smartwatch (C) and Gear Fit fitness band are displayed at the Mobile World Congress in Barcelona February 23, 2014. Samsung Electronics unveiled a new smart watch and fitness band along with the latest version of its flagship Galaxy smartphone on Monday, demonstrating how the battleground for innovation is shifting from the hand to the wrist. Picture taken on February 23. REUTERS/Albert Gea (SPAIN - Tags: BUSINESS TELECOMS)

Persze nem csak az új készülék adottságai miatt maradt el a frenetikus fogadtatás, mint a bemutatón kiderült: valóban minden kiszivárgott a készülékről még a barcelonai szakvásár előtt. Figyelembe véve, hogy a Samsungnál az S4 esetében még tudtak titkot tartani, nem lehetünk meggyőződve arról, hogy a mostani előzetes információáramlás a véletlen műve.

Lássuk a részleteket: a készülék majdnem akkora, mint egy Note, de külsőre szinte megegyezik az S4-es elődmodellel. A mobil méretét az 5,1 collos képernyő határozza meg. A Samsung saját fejlesztésének számító Super AMOLED technológián alapuló képernyő felbontása 1080x1920 pixeles full HD. Processzora 2,5 GHz-es, kiviteltől függően négy- vagy nyolcmagos. Két giga RAM van benne, amin mindenki csodálkozik kissé, hiszen a koreaiak chipgyártó részlege direkt a mobilokba fejlesztett háromgigás modult.

Tizenhat megapixeles kamera került a víz- és koszálló telefonba: ez igen fontos, mert a szennyeződések okozta sérülések az okostelefonok legnagyobb veszélyforrását jelentik. A Sony a jelek szerint sikerre vitte a Z sorozatot, így a Samsung marketingesei is belátták, jó irány az ellenállóság felé vinni a csúcsmobilokat.

Ami a kamerát illeti, a korábbiaknál nagyobb az érzékelő szenzor mérete, s „hibrid autofókusz módot” építettek bele, amivel az élességállítás idejét csökkentik a másodperc harmadára. Természetesen 4G LTE technológiával a leggyorsabb mobil adatátvitelre is képes a készülék, s belekerült az érintés nélküli fizetésre és adatátvitelre alkalmas NFC technológia is.

Szinte mindent tudunk tehát a Galaxy S5-ről, csak az árat nem. Egy biztos: a magyar piacon kétszázezer forint fölött lesz az alapmobil ára.

Bár a készülék hivatalos bemutatója csak tegnap volt, a magyar Telekom már bejelentette: a honlapjukon regisztrálhatnak azok, akik az elsők között szeretnék megszerezni az S5-öt. Őket a cég elektronikusan tájékoztatja, amint döntés született a hazai bevezetés dátumáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.