galéria megtekintése

Saját magától rendelt mobilhálózatot egy bizonyos Lázár János

18 komment


Varga G. Gábor

Érdekes személyi átfedésre bukkant a Népszabadság annak az állami mobilhálózatnak a kapcsán, amelyet 12,8 milliárd forintért építtet az állami tulajdonú MVM Net Zrt. (az MVM Magyar Villamos Művek leányvállalata) az Antenna Hungáriával (AH).

Utóbbi céget a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. tavaly tavasszal 56 milliárd forintért vásárolta vissza a francia TDF-től, így állami tulajdon lett. Mint megírtuk, az MVM Net a közbeszerzési eljárást mellőzve választotta ki az AH-t generálkivitelezőnek, hogy a cég felépítse a kormányzati kommunikációs igényeket kiszolgáló mobilhálózatot.

Az MVM Net álláspontja szerint nem közbeszerzés-kötelezett. Korábban lapunkkal azt közölték: az MVM belső szabályai szerinti versenyeztetéssel, a teszthálózatok teljesítményét is figyelembe véve választottak nyertest.

A jelek szerint megfelel e belső versenyszabályoknak, hogy a tenderkiíró cégnél az igazgatóság (a vezérigazgatót is felügyelő testület) elnöke ugyanaz a szakember, mint aki az egyik versenyző cég illetékes üzletágvezetője. A konkrét esetben ez történt: az MVM Net igazgató­sági elnöke február óta az a Lázár János (természetesen nem azonos a Miniszterelnökséget irányító miniszterrel), aki az AH távközlési üzletágát vezeti igazgatói pozícióban, lényegében vezérhelyettesi szinten.

 

Szerettük volna az MVM Nettől megtudni, hogy a kiválasztás eredményét az MVM Net vagy az anyavállalat, az MVM igazgatósága hagyta-e jóvá. Kérdéseinkre tegnap délután nem kaptunk választ. Pedig ez fontos információ ahhoz, hogy tudjuk, Lázár János személyesen részt vett-e a nyertes kiválasztásában vagy annak jóváhagyásában.

Valószínűtlen azonban, hogy egy csaknem 13 milliárdos beszerzést a tendereztető cég igazgatósága nem hagy jóvá. A kérdést megpróbáltuk feltenni Lázár Jánosnak, ám bemutatkozásunkkor bontotta a vonalat. Kérdéseinket SMS-ben is eljuttattuk neki, de lapzártánkig nem felelt.

Mindenesetre a hálózatot rekordot jelentő nyolc hónap alatt kell kiépítenie a kivitelezőnek. Az MVM Net garantálja, hogy időben kiépül a rendszer.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.