Rudolf Péter sorozata percenként 1,8 milliót ér az adófizetőknek

Már 580 millió forint állami támogatásnál jár Rudolf Péter új tévésorozata, a Kossuthkifli. A gyaloggaloppos, XIX. századi road movie százmillió forintot kapott a kormánytól is.

1,8 milliárd tavaly megmaradt forint elköltését engedélyezte a kormány – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából. Az 53 milliárd forintos, elmúlt évben fel nem használt keretekből egyszer már jóváhagyta 12,2 milliárd forint felhasználását, most ezt fejelték meg ismét, növelve ezzel az idei kiadásokat. Most a bíróságoknál és az ügyészségeknél, a központi adatfeldolgozót működtető elektronikai hivatalnak, a KEK KH-nek, és az agrárkutató intézetnek engedélyeztek többletköltést – egyúttal azonban elvontak 85 milliót, amit korábban az MTK-nak adtak (a versenysportnak adták a pénzt). Az osztogatás azonban itt nem ért véget, a kormány további 4,4 milliárd forintot biztosított arra, hogy Szigetszentmiklóson új igazgatási központot hozzanak létre, és egy épületbe költöztessék a járási rendőrkapitányságot, ügyészséget, bíróságot és a szakigazgatási szerveket is, a forrást a nemzetgazdasági miniszternek még elő kell teremtenie.

Kossuth kifli
Kossuth kifli, film, vaddisznó, Rudolf Péter

Kisebb, de annál izgalmasabb tétel a hivatalosan „az előre nem tervezhető, nem valószínűsíthető kiadásokra, illetve az előirányzott, de elháríthatatlan ok miatt elmaradó bevételek pótlására” félretett százmilliárdos tartalékból felhasznált újabb százmillió forint. A pénzt a kabinet a Kossuthkifli című hatrészes „történelmi filmsorozat” támogatására adja.

Fehér Béla 2013-ban kiadott regénye alapján Rudolf Péter készíti az 52 perces epizódokból álló tévésorozatot, rendező, forgatókönyvíró, producer is lesz egyben. A produkciót családi vállalkozása, a tavaly szeptemberben bejegyzett az Omnibus Film Kft. jegyzi. A forgatás megkezdéséről szóló közlemény szerint „több szálon futó, romantikával fűszerezett, gyaloggaloppos, XIX. századi road movie 2014-ben kerül majd képernyőre az MTVA támogatásával.”

A széria költségvetése a közlemény értelmében 740 millió forint volt a kormányzati támogatás előtt. Ebből 260 millió szponzori támogatás (ebből jelentős rész a Richter Gedeon Nyrt.-é), további 480 millió forintot az MTVA finanszírozott. Így a költségvetési forrásokból immáron 580 millió forint jut a támogatásra, vagyis részenként 96,6 millió forint, percenként pedig 1,8 millió.

A sorozat magas költségvetését persze indokolja a kiváló színészi gárda, a főszereplők Lengyel Tamás, Nagy-Kálózy Eszter, Trokán Nóra, Kálloy Molnár Péter, Reviczky Gábor, Haumann Péter és Kőszegi Ákos, de a kisebb szerepeket is többek között olyan neves színészek alakítják, mint Törőcsik Mari, Básti Juli, Kéri Kitty, Lukáts Andor, Szacsvay László, Nagy Ervin, Szabó Győző és Fenyő Iván. Július és október között 72 napig tartó forgatás 107 helyszínen játszódik majd, több mint 100 színész közreműködésével.

A Kossuthkifli támogatásával a kormány egyébként – a portfolio.hu összesítése szerint – immáron 35,8 milliárd forintot használt fel a rendkívüli helyzetre félretett, százmilliárdos vésztartalékból. Ehhez a tavaly megmaradt pénzek elköltését, illetve a most elhatározott szigetszetmiklósi hivatalösszevonást hozzávéve már 50 milliárd forint elköltésénél jár a kabinet. Ez az összeg épp a harmada annak, mint amennyit az idén a Varga-csomagból remélhet a költségvetés, ha tetszik: ezen költések nélkül nem lett volna szükség arra, hogy augusztustól emelje a tranzakciós illetékeket a kormány.

A kotnyeles grófné és a láda bejgli

A Kossuthkifli közleménye szerint a történet az 1848/49-es szabadságharc idejében játszódik. Swappach Amadé, Kossuth seregének őrnagya és frissen megszöktetett szerelme, Estilla egy delizsánszon Pozsonyból útnak indulnak egy kotnyeles grófnővel, egy kocsihajtóval és egy láda bejglivel Debrecenbe, hogy végére járjanak az őrnagy által feltételezett hazaárulásnak. Nem sejtik, hogy üldözőbe veszi őket egy halottaskocsi, amelyen Swappach apja, a császári kémszervezet egyik vezetője, Estilla apja, a cukrász Vödric Demeter és a besúgó, Dalfalvi is utazik. Számos kalandba keveredve követjük hőseinket, sok-sok furcsa szerzettel, varázslatos teremtményekkel együtt, miközben a képzelet és a valóság határán egyensúlyozunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.