Rossz hír Putyinnak: a szaúdiak nem csökkentik az olaj kitermelését

Az olajárak további esésével elmélyülhetnek a háborús üzemmódba kapcsolt orosz gazdaság problémái. Az orosz büdzsét ugyanis 100 dolláros olajárra tervezték. Jelenleg 77 dollárnál jár az árfolyam.
Lucy Nicholson / Reuters
Alaposan borsot törnek az Arab Öböl-országok vezetői, elsősorban a szaúdiak Putyin orra alá: a Kőolaj-Exportáló Országok  (OPEC) mai tanácskozásán bejelentették, hogy a jelenlegi olajár-esés ellenére sem csökkentik a kitermelésüket. Ali-Al Naimi szaúdi olajügyi miniszter szerint a csütörtöki Opec gyűlésen egyhangú döntés fog születni arról, hogy nem korlátozzák az olaj kitermelését.

Az Opec ülés legfontosabb témája az olajáresés, amit az amerikai palagáz-kitermelés meglódulása és a kínai gazdaság lelassulása okozott. Ugyanakkor az Egyesült Arab Emirátusok (UAE) is csatlakozott azokhoz a szaúdi véleményekhez, hogy az olajpiac rövidesen magától is stabilizálódni fog. "Láttunk már ennél sokkal nagyobb áreséseket is múltban" -fogalmazott Al-Naimi a Reutersnek.

Korábban Oroszország, Irán és Venezuela is az olajkitermelés visszafogására szólított fel. Azonban miután kiderült, hogy az arab államok olajmonarchiái a hatalmas valutakészleteik miatt nyugodtan belemennének egy árversenybe. Igor Sechin a Rosneft vezetője bejelentette, hogy Oroszország akkor sem fogja vissza a termelését, ha az olajár 60 dollár alá esik hordónként.

A lépés furcsasága az, hogy Oroszországnak égető szüksége van a 100 dollár feletti olajárra a nyugati szankciók és az ukrán háborúja költségek ellensúlyozására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.