Róna: így lehet megbuktatni a kormányt

Róna Péter szerint végtelenül szomorú történet, hogy egy valamikor szép reményekkel induló fiatalember szellemileg leépül és erkölcsileg megsemmisül. A közgazdász az ATV Startban beszélt Orbán Viktor IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos kijelentéseiről, valamint arról, hogyan lehetne szerinte 2014 előtt leváltani a kormányt.

Róna Péter szerint a miniszterelnök összevissza beszélt az elmúlt napokban. Az erkölcsi leépülést azzal magyarázta, hogy Orbán olyan pozíciókat választ – legutóbb az IMF „kívánságlistája” kapcsán –, amelyeknek nincs valóságtartalma. Szólt arról is: Magyarország is egy leépülési folyamaton megy keresztül, egy olyan úton jár, „ami abba a pokolba vezet, ahol már jártunk, nem is egyszer”.

Az IMF-tárgyalásokról szólva Róna elmondta, nem valószínű, hogy az IMF fog reagálni Orbán csütörtöki kijelentésére, de az is lehet, hogy nem fognak eljönni tárgyalni, ugyanis ilyen körülmények között nehéz elképzelni, hogy sor kerüljön az időpont kijelölésére. „Az IMF módszertana nem az, amit Orbán Viktor hónapok óta előad a  magyar közvéleménynek”- vélekedett a szakember, aki elmondta azt is, mi a folyamata az IMF-tárgyalásoknak.

Ha egy ország IMF-hitelben akar részesülni, annak a kormánynak meg kell fogalmazni egy levelet, amiben leírja, hogy mit kér és milyen gazdasági pályát jelöl ki, hogy az a hitel visszafizethető legyen, magyarázta Róna. Ez a levél a magyar kormány részéről még nem született meg, viszont ennek hiányában az IMF nem ad engedélyt a formális tárgyalások megindítására, tette hozzá.

A kormány kommunikációjáról szólva elmondta, hogy egy demokráciában a kormánynak kötelessége lenne a közvéleményt hitelt érdemlően tájékoztatni, ezt a feltételt azonban az Orbán-kormány rendre nem teljesíti. „Itt nincs miről beszélni, ezzel a kormánnyal nem lehet szóba állni. Ha lenne hitelük, akkor nem ilyen szófoszlányokkal bombáznák az országukat”- vélekedett Róna, aki szerint az lenne a megoldás, hogy el kell venni tőlük a hatalmat még 2014 előtt. „Ebben a helyzetben feltételezhetően a magyar parlamentben is vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy ez nem járható út. Ha a kétharmados többségű Fidesz-KDNP frakció nem fordul szembe nagyon gyorsan ezzel a kormánnyal, akkor aláírták a halálukat, mert ez az út a teljes felbomláshoz vezet”- mondta Róna Péter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.