Róna: hazugság, hogy a devizásokat senki nem kényszerítette

Nemcsak a bankok, a közjegyzők is felelősek a devizahitelesek kilátástalan helyzetéért.

Erről Róna Péter beszélt az ATV Start című műsorában. A közgazdász szerint a közjegyzők rendszerint úgy hitelesítették a bank által megírt hitelszerződést, hogy közben pontosan tudták, hogy az anyag több sebből vérzik, és sokszor maguk a közjegyzők sem tudták értelmezni.

Róna szerint azzal, hogy a szerződést mindezek ellenére okirattá minősítették, a közjegyzők megfosztották az ügyfeleket a jogorvoslat lehetőségétől, és így fordulhat ma elő Magyarországon, hogy jogerős bírósági végzés nélkül is utcára tehetnek embereket.

A közgazdász úgy vélte: a devizahitelesek helyzete jól tükrözi azt az erkölcsi, lelkiismereti válságot, amiből ha Magyarország nem tud kikeveredni, akkor minden politikai program, vagy pozitívnak tűnő intézkedés hiábavaló. Mint ahogy egyébként a rezsicsökkentés is az, ami ráadásul hosszú távon egyáltalán nem jelent megoldást, az erre szánt összegeket inkább a fűtés korszerűsítésére, az energiahatékonyság javítására kellett volna fordítani.

Úgy fogalmazott, egy ország fejlődésének kulcsa, hogy mindenki, legjobb tudása szerint végezze a munkáját, a bankok dolga pedig, hogy az ügyfelek számára is világosan érthető szerződést irassanak alá az adósokkal. Róna szerint hazug és cinikus az az érvelés, amely szerint a devizahiteleseket senki nem kényszerítette a szerződés aláírására.

Ami a lehetséges megoldást illeti, a közgazdász azt mondta, a svájci frankot ki kell iktatni a rendszerből, hiszen ahhoz semmi köze a tranzakciónak. A bankok ugyanis minden esetben forintot bocsájtottak az adósok rendelkezésére, így tehát az ügyfelek kizárólag forinttal és annak kamataival tartoznak a pénzintézeteknek - magyarázta a szakember.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.