Romlott az adórendszer igazságossága

Az adórendszer az elmúlt időszakban bevezetett új terhek hatására sok esetben nem az igazságosság elve alapján működik, hanem az adóalany teljesítőképességét veszi alapul. Az új adók jelentős része ráadásul nem is a nyereségességhez, hanem a forgalomhoz kötődik, amivel a vállalatok, s a multinacionális cégek alig tudnak számolni, mert ilyen terhekkel otthon nem vetnek ki rájuk – mondta Erdős Gabriella, a TaxMind Kft. vezető cégtársa a Világgazdaság Multi cégek Magyarországon: hoztak, láttak, vittek? konferenciáján.

A konferencián a nemzetközi cégek vezetői által rendre emlegetett kiszámíthatóság kapcsán jelezte, hogy 2010 óta 35 adófajtát vezettek be, amivel folyamatosan együtt élni nehézkes. Négy év alatt itthon az adók fele megújult – jelentette ki. Ezzel is magyarázható, hogy a pénzüket a vállalkozások nem feltétlenül Magyarországon fektetik be. Hiába számolják ki a vállalkozások ugyanis a megtérüléseiket, pénzeiket, ha az év végén a kalkulációk mehetnek a szemétbe, hiszen új helyzet előtt állnak.

Az adószakértő hangsúlyozta, hogy a méretnagyságból adódó mobilitási lehetőségek, tőkeátcsoportosítási lehetőségek kihasználása, azért hogy az adóterheket előre tervezze egy nagyvállalat nem ördögtől való, nem bűn. Ezek esetében csak akkor van szó adóelkerülésről, ha mesterséges struktúrát hoznak létre, a megalkotott egységnél valós tevékenység nem is folyik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.