Romlanak a rezsihelyezéseink

Zágráb a családi jövedelmen belüli rezsiköltségek, Párizs pedig a vásárlóerő szerinti gázárak tekintetében megelőzte Budapestet - derül ki a közműhivatal által most közzétett februári és a januári anyag összevetésével. A friss tanulmányról szóló közműhatósági közleményben erre hiába keresünk utalást: az csak a legjobb, de változatlan helyezéseinket emeli ki.

Egy hellyel visszaesett Budapest a családi jövedelmen belüli rezsikiadások uniós összehasonlító listáján - deríthető ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) honlapján közzétett februári, illetve januári adatsor összevetésével. A budapestiek költségaránya a felmért 25 uniós főváros közül januárban a tizedik legmagasabbnak számított, viszont februárban már a kilencediknek. Pedig a hazai érték továbbra is változatlan: eszerint egy gyermektelen fővárosi pár jövedelmének 4,8 százalékát adja ki az áramért és a gázért. Ám februárra Zágráb beelőzött: a horvát főváros lakóinak terhelése ugyanis a januári, hozzánk hasonló, 4,8 százalékos szintről időközben 4,7 százalékra mérséklődött.

Budapest a vásárlóerő szerinti európai gázársorrendben is visszaesett - adódik a két dokumentum áttanulmányozásából. Míg januárban a budapestiek számára a vizsgált 26 európai főváros - 25 uniós, illetve Belgrád - közül a gázszámla kifizetése a negyedik legkönnyebbnek számított, addig februárban Párizs a hatodik helyről minket kitúrva felugrott a negyedikre. A dobogón továbbra is Luxemburg, Brüsszel és London áll.

A többi helyezésünk változatlan. Így a felmért 26 főváros közül a tényleges budapesti gázár Bukarest után a második legalacsonyabb. 29 európai főváros - 28 uniós és Belgrád ­- sorában az áram továbbra is nálunk a negyedik legolcsóbb. Az árszínvonal-különbséget kiküszöbölő szint viszont még mindig kedvezőtlen: a 12. legmagasabb.

A tanulmányról kiadott MEKH-közlemény szokás szerint nem tér ki a kedvezőtlen változásokra. Mi több: azt megemlítik, hogy az eltérő árszínvonalat kiküszöbölő sorrendben 21 főváros adata rosszabb Budapesténél, de arra nem utalnak, hogy e tekintetben visszaestünk. Ezen kívül csak a legjobb - a felmérések 2013 közepi indulása óta változatlan - adatot emelik ki, miszerint a hazai gázár a listán szereplők közül a második legalacsonyabb.

A tarifák gyűjtését és azok összehasonlítását a MEKH és az E-Control nevű osztrák hatóság megbízásából a független finn VaasaETT végzi a hivatalos adatok alapján - derül ki a közleményből. A MEKH célja, hogy azonos módszertani alapok szerint gyűjtött, azonos tartalmú és összetételű, nemzetközi végfelhasználói árösszehasonlítás készüljön - írják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.