Rogán átnyomta Vargán az ingyenes készpénzfelvételt

Kötelezik a bankokat az ingyenes készpénzfelvételre. Februártól kell biztosítani, mindenkinek egy számlára jár, de bármely automatánál. Lesz közös adatbázis és bejelentkezés is. Rogán Antal szerint biztos nem hárítják majd át a bankok a költségeket, mert a jegybank ezt majd jól ellenőrzi.

Jogként garantálná Rogán Antal a 150 ezer forintig tartó havi két ingyenes készpénzfelvételt, bármely automatánál (tehát nem csak a saját ATM-nél) lenne érvényes, mindent 16. életévét betöltött magyar állampolgárra. A Fidesz frakcióvezetője önálló képviselői indítványként ma nyújtja be a törvényjavaslatot, amely februártól lép életbe.

150 ezer forintig tartó havi két ingyenes készpénzfelvételt ígér Rogán
A customer performs a transaction on an ATM at a branch of Hungary's largest lender OTP Bank in central Budapest July 24, 2013. REUTERS/Laszlo Balogh (HUNGARY - Tags: BUSINESS)

Január 20-ig mindenkinek be kell majd jelentenie azt, hogy melyik számlára kívánja ezt igénybe venni, mert csak egyetlenre jár majd. A bankoknak jövő év végéig közös adatbázist kell létrehozniuk, hogy ellenőrizzék: mindenki csak egy számlára veszi igénybe a lehetőséget – aki csal, attól a pénzintézetek majd követelhetik egyben az elmaradt díjat. (Mindezek alapján az ingyenes készpénzfelvétel csak akkor jár majd, ha időben jelezzük a pénzintézetnek az igényt.) Jövő év végéig azok is ingyen vehetik fel a fiókban a készpénzt, akiknek nincs kártyájuk – Rogán Antal szerint ez háromszázalékos kisebbség, az átálásukra adnak majd időt.

A frakcióvezető azt mondta, az ügyfelekre a bankok a költségeket nem háríthatják majd át, ezt a törvényjavaslatban is kikötik. A jegybankot pedig felkérik, hogy szigorúan ellenőrizze, betartják-e a pénzintézetek ezt. Azt nem tudta értelmezni, hogy a bankok máshol, esetleg a betéti kamatok csökkentésével vagy a hitelkamatok növelésével próbálják majd pótolni a kieső nyereségüket, szerinte ez így pénzügyileg értelmetlen. Arra a kérdésre nem válaszolt, mindez milyen költségnövekedést okoz a hitelintézeteknek (az ügyfelek helyett így nekik kell állniuk a tranzakciós illetéket, sőt az idegen automata használatának költségét is, de ezen kívül kiadást jelent majd a számukra az ügyfelek nyilatkoztatása és a közös adatbázis létrehozása is.) Az sem derült ki, miként lehet technikailag ellenőrizni, hogy egyes díjtételeket pontosan miért és hogyan fognak emelni a bankok. 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban a Népszabadságnak nyilatkozta a frakcióvezető javaslatával kapcsolatban, hogy "hiába ingyenes a készpénzfelvétel, ha ezt a bank pillanatokon belül átterheli számlavezetési díjon keresztül az ügyfélre". A miniszter azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy a pénzintézetek más területen is drágíthatnak. Szavai szerint "a betéti kamatok szintjét meghatározza a bank működési költsége, és a bankot terhelő közterhek mértéke." Ezért ő úgy vélte: olyan megoldást kell keresni, amikor "a betéti kamatok szintje ösztönzi a megtakarításokat, a hitelezést nem drágítják felesleges költségekkel, ugyanakkor ingyenessé tudjuk tenni a készpénzfelvételt is."

A miniszter az alapszámla-konstrukciót javasolta kötelezővé tenni (itt ezerforintos számlavezetési díjmaximum mellett lett volna ingyenes a készpénzfelvétel), ám vitába keveredett a frakcióvezetővel. Tegnap már úgy nyilatkozott: közösen dolgozzák ki a javaslatot, amit a frakció nyújt majd be. Most úgy tűnik, Rogán Antal győzött a vitában, bár a frakcióvezető azt mondta, egyeztetett a kérdésben a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) is. Az NGM kicsit később közleményben üdvözölte is a javaslatot, amelyben kiemelte: a javaslat előkészítése során "egyeztetés zajlott" a tárca, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a frakció és a pénzintézetek között.

Rogán Antal azt mondta, "néhány bankkal" is tárgyalt a tervéről (a Bankszövetség szavai szerint elutasító volt a tervvel szemben, ezért nem kívánt velük egyeztetni). A frakcióvezető leginkább arra volt kiváncsi, technikailag lebonyolítható-e az ingyenes készpénzfelvétel, végrehajtható-e a javaslat. Nem okozott csalódást: szerinte igen.

A Népszabadság azon kérdésére is ugyanezt válaszolta – végre lehet hajtani a javaslatát –, miként lehet pusztán elszámolás-technikailag megoldani azt, hogy a készpénzfelvétel egy része díjmentes, a másik fele meg számlázandó lesz, ha valaki az első vagy a második felvételnél átlépi a 150 ezres limitet (egyelőre erre ugyanis nincs megoldás). Arra nem volt hajlandó válaszolni, hogy a kérdés a bankokkal folytatott egyeztetésen felmerült-e. Szerinte (és az NGM közleménye szerint is) februárig elegendő felkészülési idő áll majd rendelkezésre, hiszen javaslatát november 11-én már el is fogadhatja a Parlament. Addig persze szívesen fogad minden konstruktív indítványt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.