Rogán: a Kúria a bankok oldalára állt

A legfőbb bírói fórum is a bankok oldalára állt - így értékelte Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője sajtótájékoztatón a Kúriának a devizahitelek ügyében hozott határozatát.

– Csalódottak vagyunk, mert a legfőbb bírói fórum is a bankok oldalára állt, hiszen ez a döntés egyértelműen azt mondja ki, hogy az árfolyamkockázatot viselni kell az ügyfeleknek - így értékelte Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője hétfőn egy sajtótájékoztatón a Kúriának a devizahitelek ügyében hozott jogegységi határozatát. Szerinte viszont nem csak a fontos, amit eldöntött a Kúria, hanem az is, amit még nem; nem derül ki, foglalkoztak-e az egyoldalú kamatamelésekkel, vagy az árfolyamréssel. Meggyőződésünk szerint ez két olyan kérdés, amikor is a bankok egyértelműen megkárosították a hiteleseket.

Arra, hogy lesz-e a választások előtt kormányzati lépés, úgy válaszolt: tájékozódnak, megismerik a Kúria határozatának a részleteinek. Azt a fideszes frakcióvezető nem értette, hogy a Kúriának miért kell az Európai Bírósághoz fordulnia, hiszen - fogalmazott Rogán Antal -, megítélése szerint a Kúria elég bölcs ahhoz, hogy maga is meg tudja hozni a döntését.

Azon az elképzelésen nem változtat a kormány, hogy a meglévő devizakölcsön termékek kikerüljenek a hitelezési piacról. Rogán Antal szerint a parlamenti jogalkotás során lehetőség, hogy ebbe az irányba tartsanak. De - tette hozzá -, nyilván figyelemmel kell lenni a bankok teherbíró képességére is.

A Népszabadság azon kérdésére, miszerint hogyan értékeli a most kialakult helyzetet, hiszen Orbán Viktor és a frakcióvezető is azt mondták korábban egy, a devizahitelesek számára kedvezőtlen Kúria-döntés után, hogy az jogszerű volt de erkölcstelen, most viszont a Kúria azt is kimondta, hogy nem ütköznek jó erkölcsbe a hitelszerződések, Rogán Antal úgy reagált: a jó erkölcs egyszerre hétköznapi és jogi fogalom. A kettőt szét kell választani. "én azt mondom önnek, hogy a hétköznapi értelemben mindenképpen a jó erkölcsbe ütközik, ha valaki úgy tájékoztatja a kockázatokról ügyfelet, hogy persze ilyen van, de úgy sem lesz így". Azt elmondta a közjegyző, hogy az árfolyamkockázat terhét az ügyfeleknek kell viselni, de azt a mellette ülő bankár már nem tette hozzá, hogy ez nem egy minimális veszély - hangoztatta Rogán Antal.

A sajtótájékoztatón a frakcióvezető azt javasolta a devizahiteleseknek, hogy lépjenek be az árfolyamgátba. "Amíg a végső jogi helyzetet nem ismerjük meg", az árfolyamgát kiszélesítése mindenkinek segítséget jelent, ez védelem, és 25-30 százalékkal csökkentheti a törlesztőrészletét - indokolta jó tanácsát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.