galéria megtekintése

Félelmetes üzemanyagár-emelkedés jön szombattól

38 komment


M. I.

Október 1-től, szombattól literenként 6 forint 35 fillérrel nő a benzin és 12 forint 70 fillérrel a gázolaj ára a jövedéki adó emelkedése folytán. A magyar állam ugyanis itt az adót is megadóztatja.

A korábbi előrejelzéseknek megfelelően most már teljesen biztos: október 1-től érvényesítik a jövedéki adó emelését az üzemanyagárakban. Értesülésünk szerint a Mol most közölte a kúthálózatokkal, hogy szombattól az adóemelés nyomán bruttó 6 forint 35 fillérrel emeli a benzin és 12 forint 70 fillérrel a gázolaj árát. Ez az 5 és 10 forintos jövedékiadó-emelésből, illetve a rárakódó áfából áll össze. A magyar állam ugyanis itt az adót is megadóztatja. Ennek folytán számításunk szerint a benzinért 340, a gázolajért 345 forintot kérhetnek a kutaknál literenként átlagosan.

Korábbi beszámolónk szerint a Fidesz-KDNP ellenzéki ígéreteikkel szemben a nyáron a jövedéki adó emeléséről döntött. A korábbi szokásoktól eltérően azonban a törvény szövegében ez ennél jóval rejtettebben jelent meg. Eszerint ha a nemzetközi nyersolajár hordónkénti átlaga két és fél hónapig 50 dollár alatt marad, akkor új jövedékiadó-mértékek lépnek életbe. Ez a benzin esetében literenként nettó 125, a gázolajnál 120,35 forint. Ez nettó 5, illetve 10 forinttal magasabb a jelenlegi szinteknél. Ha az olajárátlag tartósan 50 dollár fölé nőne, akkor a jövedéki adó ismét visszacsökkenne a jelenlegi szintre.

A fuvarozók visszaigényelhetik a 10 forintos gázolajadó-emelés mértékét. E kört tehát az emelés nem sújtja.

 

A Fidesz ellenzékben több száz alkalommal követelte az üzemanyagokra épülő jövedéki adó és áfa azonnali csökkentését az akkori kormányoktól. Többször hivatkoztak arra is, hogy az első Orbán-kormány a jövedéki adó csökkentésével kívánta megakadályozni a literenkénti benzintarifa 250 forint fölé emelkedését. Ám 2010 után, kormányra lépvén egyetlen ígéretüket se tartották be.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A problémát először a költségvetés bevételszükségletei miatt tolták el maguktól, noha ellenzékben azt hangoztatták, hogy a bevételeket az adócsökkentés növelné. Majd a helyzet folyamatos vizsgálatáról tudósítottak és az érvelésben megjelent a tehetetlenség is. 2011 végén aztán nettó 13 - bruttó 16 - forinttal emelték a gázolaj jövedéki adóját. A fuvarozók elvben ezt is visszakapták, de az elmúlt évek során a kormány folyamatosan, mostanra 7 forintra csökkentette a visszaigényelhető összeg mértékét. Az áfa 2012-ös 25-ről 27 százalékra emelése érvényesült a benzin- és gázolajtarifákban is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.