Rezsit növel a Telenor

Komoly áremelésbe fog a Telenor júliustól: az előre fizetett kártyás tarifáinál két-három forinttal nő a perc- és az SMS-díj, és a lakossági számlás tarifacsomagok többsége is drágul. Lényegében az összes csomag havi díja 400–1100 forint közötti összeggel emelkedik, kivétel a legújabb és a szabadon összeválogatható Mytariff konstrukciók – értesült a Népszabadság.

A Telenor előfizetőinek akkor is érdemes megnézniük a most nem emelt árú csomagokat, ha hűségszerződés köti őket, információink szerint ugyanis a szolgáltató az áremeléssel egy időben lehetővé teszi a díjmentes váltást, hogy újabb csomagjaiba terelje az előfizetőket. A cég az áremeléssel követi a piacot.

Néhány hete a Telekom emelt egy jókorát a lakossági ügyfélkörben, korábban pedig a Telenor az üzleti előfizetőinél tolta feljebb az árakat. Másfelől a cég kihasználja az utolsó lehetőséget, amikor még törvényesen emelhet árat. A lépésen nem kell csodálkozni, ugyanis a magas adószint – vagy ahogy a távközlésben fogalmaznak, a folyamatos kormányzati pénzbehajtás – mellett elmaradt néhány, a kormányzat által a szakmai egyeztetéseken beígért engedmény. Így a szektornak két választása marad: vagy visszaveszi fejlesztési terveit, vagy fejleszt, de árat emel. A Telenor a jelek szerint most ez utóbbit választotta.

A miniszterelnök a Telenor székházában
A miniszterelnök a Telenor székházában
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A szolgáltató hivatalos nyilatkozataiban már többször hangsúlyozta: Magyarországon a távközlési szolgáltatásokat terhelő adók magasabbak, mint a dohányáruk esetében, s az ügyfelek mobilszámlájából minden harmadik forint az államkasszában köt ki. Ennek ellenére a cégek nem álltak le a fejlesztésekkel, sőt: tavaly a 800-as frekvenciákat az EU-s átlagár háromszorosáért is megvették, s most milliárdos értékben ruháznak be a hálózat modernizációjába.

Igaz, ígéretet kaptak a frekvenciahasználati díjak mérséklésére, ami a Telenor esetében információink szerint pár százmilliós tételt jelentett volna évente. A díjak mérséklésében az NMHH nem jeleskedik, ellenben épp a múlt héten büntette negyedmilliárd forintra a Telenort egy tavalyi áremelése miatt.

Tavasszal ráadásul olyan rendeletmódosítást fogadtak el, amely lényegében lehetetlenné teszi, hogy a szolgáltató jogszerűen emelje egy meghirdetett csomag árait – ez a szektor szerint durva beavatkozás a piacgazdasági viszonyokba. A médiahatóság a hívásvégződtetési díjak 1,71 forintra történő csökkentésével is komoly összegekkel csökkenti a szolgáltatók bevételeit.

Noha a kormány szándéka a nagy sebességű hálózatok esetében a közműadó mérséklése, a csak mobil lábbal rendelkező cégek meglehetősen bosszúsak, amiért a gyors mobilinternet-beruházásokra semmilyen hasonló ösztönző nincs. Noha az áremelés kellemetlen hír az ügyfeleknek, könnyen lehet, hogy sokan találnak jobb konstrukciót az új, az áremelésben nem érintett csomagok között. A cég három hónapos Deezer zenei szolgáltatás előfizetésével is ösztönzi ügyfeleit a váltásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.