galéria megtekintése

Rezsiemelés kötelező kamarai tagsággal

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 20. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

A kis és közepes cégek terhei nőnek a tervek szerint, mégis a multik és a bankok irányíthatják majd a jövőben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát.

A parlamentben tartotta tisztújító kongresszusát az MKIK
A parlamentben tartotta tisztújító kongresszusát az MKIK
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Nagyipari rezsinöveléssel indulna a miniszterelnök által beharangozott ipari rezsicsökkentés – legalábbis a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetésének szándékai szerint.

Az MKIK a kötelező kamarai tagság ismételt bevezetésére tenne javaslatot. Ezzel a kis- és közepes vállalkozások terhei nőnének: a 2016-tól bevezetni tervezett rendszer a ma fizetett évi ötezer forintos hozzájárulásnál magasabb terhet jelentene a most csak regisztrációval rendelkező vállalkozóknak, igaz, a jelenleg is tagoknak alacsonyabb díjat. A kamara mindezzel párhuzamosan némileg eltérne a korábban hirdetett egy tag – egy szavazat elvtől: a gazdasági erő szerint is súlyoznának. Ez alapján viszont a kis- és középvállalkozások tömege helyett inkább a multinacionális cégeket képviselheti majd a szervezet.

 

Az MKIK-nál készült előterjesztés szerint a szervezet azért lépne fel a kormánynál, hogy 2016 januárjától minden cég számára tegyék teljesen kötelezővé a tagságot. A Népszabadság birtokába került előterjesztést az MKIK következő küldöttgyűlésén már tárgyalnák is. Az indoklás szerint a lépéssel befejezhetnék a kötelező regisztrációval megkezdett folyamatot, hiszen a vállalkozók jelentős része a ma kötelező regisztrációt és a kamarai hozzájárulás megfizetését már ma is tagságként éli meg. Hangsúlyozzák, hogy az agrárgazdasági kamarában már létezik a kötelező tagság.

Az indokok között szerepel még, hogy „a kamarai rendszer a jelenlegi struktúrájában további feladatok hatékony ellátására nem alkalmas”. Ezenkívül az is, hogy így segíthetik a kormányzattal a következő négy évre közösen meghatározott gazdaságpolitikai, gazdaságfejlesztési célok megvalósulását.

A kötelező tagsággal párhuzamosan természetesen egységesítenék a kamarai tagdíj mértékét is. Az új tagdíjnak persze legalább akkora forrást kell biztosítania, mint amennyit a tagdíj és a kamarai hozzájárulási díj együttesen most jelent.

A parlamentben tartotta tisztújító kongresszusát az MKIK
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az MKIK-nál fellelhető 2012. évi eredménykimutatás szerint két éve 2,3 milliárd forint jött be a területi kamarákhoz a nem tagok kötelező hozzájárulásából. Önkéntes tagdíjként 892 millió forint érkezett. (2013-ban több mint 2,5 milliárd forint hozzájárulási díj folyt be, míg 2014 márciusáig 1,75 milliárd – ám mérleg nélkül nem tudni, mennyi volt a valódi tagoktól származó tagdíjbevétel.)

Az önkéntes tagok persze kevesebben vannak és többet is fizetnek – vagyis az egységesítés annyit jelent majd, hogy a jelenlegi tagoknak csökken a díjuk, míg a most csak a kötelező ötezret fizetőknek növekedhet majd. Arról egyelőre nem tesznek említést, hogy pontosan mennyi is lenne az egységesen, a kötelező kamarai tagság után fizetendő összeg.

Az azonban biztos, hogy az új „felállásban” a kamarai választási rendszert is átalakítanák. A dokumentum szerint törvényben biztosítanák, hogy „az egy tag – egy szavazat elv megtartása mellett a képviseleti rendszer gazdasági súly szerint épüljön fel”. Ez az egységesített kamarai díj mellett különös helyzetet teremthet.

Ebben az esetben ugyanis a kis- és középvállalkozások éppen annyit fizetnének kötelező kamarai díjként, mint a nagyobb cégek, a multinacionális vállalatok vagy a pénzintézetek. Azonban a kisvállalatok – kisebb gazdasági súlyuk miatt – kevesebb beleszólást kapnának a kamara életébe, mint a náluk sokkal jelentősebb pozíciót betöltő nagyok. A javaslat tulajdonképpen előkészíti a nagyvállalatok, bankok, biztosítók és multinacionális vállalatok hatalomátvételét az MKIK irányításában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.