galéria megtekintése

Rendkívüli: Mészáros nem vásárolt, hanem eladott egy céget

Szokatlan dolog történt: az elmúlt években csak hízó Mészáros Lőrinc-féle cégbirodalom kisebb lett. Eladták a cégháló egyik zászlóshajóját, a Bakony Hús ­Kft.-t – ­tudta meg a Népszabadság iparági forrásokból.

Legalább ennyire ­meglepő, hogy a vevőnek – a ­Benoit and ­Augusten Húsipari és Kereskedelmi Kft.-nek –, illetve annak tulajdonosának tellett a vételárra, ami aligha két fillér volt. Érdekes a korábban fő tevékenységként porcelán-, üveg- és tisztítószer-nagykereskedelemmel foglalkozó cég profilváltása is.

A Veszprém melletti húsüzemet működtető cég tulajdonosa ­Mészárosék élelmiszeripari birodalmának központi cége, a Búzakalász 66 Felcsút Mezőgazdasági Kft. volt. Nemrég azonban alakítottak a cégen: az addig a Búzakalász 66 Felcsút Kft. részeként működő húsüzemből külön céget csináltak, s a tavalyi gazdálkodásról készített beszámolót már a Bakony Hús Kft. nyújtotta be ­önálló egységként.

 

Szép számok szerepeltek a kimutatásban, annak ellenére is, hogy a szektorban többek által osztott nézet szerint aligha prosperál a húsfeldolgozó. Versenyképes áron nehezen tudnak húst termelni, amiben szerepe lehet a hazai piacon nagy mennyiségben terített import fagyasztott tőkehúsnak is, valamint annak, hogy több versenytársuk jobb minőségű húst kínál. Ezért sem túl keresettek a Veszprém-Szabadságpusztán található egység árui. Mégis a Bakony Hús Kft. tavaly csaknem 1,4 milliárd forintos forgalom mellett bő 200 millió forintos adózott profitot produkált – mintha csak eladásra készítették volna fel a céget.

A Népszabadság május közepi információja tehát beigazolódott: akkori értesülésünk szerint dobra verték Mészárosék a húsfeldolgozás mellett hús és húskészítmény kis- és nagykereskedelmével, állattenyésztéssel is foglalkozó Bakony Hús ­Kft.-t, információnkat pedig nem kommentálták, nem is cáfolták.

Rendhagyó dolog történt, kisebb lett a Mészáros-birodalom
Rendhagyó dolog történt, kisebb lett a Mészáros-birodalom
Veres Viktor / Népszabadság

Egyik iparági forrásunk a Mészároséktól elkerülő cég ingatlanvagyonát és a berendezések értékét 300 millió forint körüli összegre tette. A fent említett, kimutatott profitból kiindulva további sok százmillió, akár egymilliárd forint feletti összeg is hozzájöhet ehhez, vagyis könnyen lehet, hogy az Orbán Viktor jó barátjának számító felcsúti polgármester milliárdos nagyságrendű vételárhoz jutott – bár a summáról információnk nincs. Most is hiába kerestük több vonalon is Mészárosékat (a húsüzemet, a Búzakalász 66-ot), hogy az eladásról befutott információnkat erősítsék meg vagy cáfolják, lapzártánkig nem válaszoltak.

Szinte csak talányok övezik a vevőt – nem is sikerült elérnünk, honlapjuk nincs, a neten talált telefonszámon előfizető nem kapcsolható, a cégadatbázisban szereplő e-mail-címről visszapattant a levelünk. A Benoit and Augusten Kft. tavaly októberben esett át név- és tulajdonváltáson, addig Simglass Kft. néven futott a – fent említett porcelán- és tisztítószer-nagykereskedelmet fő tevékenységben folytató – cég. Majd idén év elején vett fel a tevékeny­ségi körei közé olyanokat, mint amilyenekkel a Bakony Hús Kft. is rendelkezik, március végén pedig az ingatlanfejlesztő szót a nevében a húsipari és kereskedelmi összetétel is felváltotta.

Március végén más is történt: félmillióról 303 millió forintra emelték a Benoit and Augusten Kft. jegyzett tőkéjét. Ez annak fényében is feltűnő, hogy 2014-ben nem érte el a cég adózott eredménye a 70, egy évvel korábban a 190 millió forintot, igaz, 2012-ben bő 400 milliós volt a haszon. (Tavalyról pedig még nem adott be beszámolót, pedig a határidő lejárt.)

A Bakony Hús Kft.-t most megvásárló cég egyedüli tulajdonosa pedig a cégadatbázis szerint egy a 33. életévében járó nő, Bihari Ágnes. A titok nyitja azonban a férje lehet. A szintén fiatal Bihari Attilának ugyanis számos érdekeltsége van a közétkeztetési piacon, így társtulajdonos a Heves Megyei Online cikke szerint a 2014 óta az egri Markhot Ferenc Kórház élelmezését ellátó Kórház- és Menzaétkeztetés (KEM) Szolgáltató Kft.-ben, de emellett több, közélelmezéssel foglalkozó cég is köthető hozzá. Bihari Attila többi három menzás cégének az érdekessége, hogy a fiatal üzletember tavaly ősz óta vásárolta fel azokat (illetve egyet megalapított), ám úgy, hogy egyelőre ezek közül egyik sem folytat érdemi gazdasági tevékenységet.

Korábban erősen tartotta magát az a piaci mendemonda, hogy egy közétkeztető cégnek próbálja eladni a jobboldali kormány alatt nagy cégbirodalmat építő Mészáros a Bakony Húst, viszonzásul pedig az új gazda vaskos megrendelésekhez juthat az eddigi hírek szerint államosítás előtt álló közétkeztetési ­piacon. Hogy így lesz-e, az a jövő ­zenéje.

Mindenesetre a Bakony Hús mostani vevőjének, illetve a ­Bihari családnak van kapcsolódási pontja a közétkeztetési piac egyik nagyágyújának számító vállalattal, a ­Süllős család érdekeltségébe tartozó, 7,6 milliárdos forgalmú Pensio-cégcsoporttal is. A Pensio egyik vezető tisztségviselőjével megegyező nevű személy 2008-ban szerzett volna tulajdonrészt a Benoit and Augustenben, igaz, később végül nem jegyezték be a tulajdont. De Bihari Attila egyik, egyelőre üresen működő cégét, a Pannon Menza Kft.-t is Süllősék alapították meg 2013-ban. Bár a cég tényleges gazdasági tevékenységét nem kezdte meg, tavaly ősszel Bihari Attiláék, pontosabban a KEM mégis átvette a céget Süllőséktől.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.