galéria megtekintése

Közműközpont a rendkívüli keretből

0 komment

M. I.

A kormány rendkívüli intézkedési keretéből 18 milliárdot csoportosít át a régóta tervezgetett központi közműszolgáltató, valamint egy hozzá kapcsolódó, ködös célú központi adatfeldolgozó megalapítására.

Az idei költségvetés miniszterelnökségi fejezetének rendkívüli kormányzati intézkedések címe terhére a kormány 18 milliárd forint átcsoportosítását rendelte el az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. és a Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó (KAF) "társaság" megalapítására - derül ki a csütörtöki közlönyből.

A pénz célja a költségvetés kifejezetten e célra létrehozott új jogcíme szerint az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) rábízott vagyonába tartozó részesedésszerzés.

A kormány néhány nappal ezelőtti határozata szerint az ENKSZ-t az MFB-nek egymilliárd forintos alaptőkével és 14 milliárdos tőketartalékkal kell létrehoznia. A szintén az MFB alá rendelt KAF alaptőkéje százmillió, tartaléka 2,9 milliárd forint lenne.

 

A Lázár János vezette Miniszterelnökség kedden az MTI-n keresztül jelentette a KAF megalakulását. A kissé kusza fogalmazvány szerint a KAF valamiféle, az eddig "magán-rendszerüzemeltetőkhöz" képest átláthatóbb adatfeldolgozást végezne, első körben a gázpiacon. Ehhez kell nekik hárommilliárd forint közpénz.

Tudvalévő, hogy gázrendszer-üzemeltetést eddig csak a 24 százalékban állami Mol szakcége végzett - mindennemű átláthatósági követelménynek megfelelve -, illetve most pályázik hasonló engedélyre az állami MGT. A jelenleg működő közműszolgáltatók számlázási rendszereit a Németh Szilárd fideszes rezsibiztos által beterjesztett szabályok alapján épp most "auditálja" a magántulajdonú Hunguard Kft., összességében milliárdos díjbevételek reményében.

Az ENKSZ pontos feladatai továbbra is kevéssé körvonalazhatók: a korábbi kormánybejelentések szerint a számlaügyeket a Díjbeszedő intézné, az ügyfélszolgálat pedig a Postán üzemelne. Ennek koordinálásához 18 milliárd soknak tűnik. Ha viszont e cég forgalmazná magát az energiát is, akkor az összeg elhanyagolhatóan kevés.

Az viszont bizonyos, hogy a kormány minapi döntésével törölte azt a korábbi határozatát, miszerint a majdani közműszolgáltatónak nonprofit alapon, a szolidaritás elve alapján kell működnie, és most már normál piaci működést írnak elő a számára. A központi közműszolgáltató megalakulását korábban tavaszra ígérték, de a különböző előkészítő feladatkiadások alapján az az áram- és a távhőpiacon a második félévre tolódhat. A gázpiacon a feladatot a már meglévő Főgázra bíznák.

A tegnapi határozatból az ENKSZ és a KAF szoros jövőbeni együttműködésére következtethetünk, de ennek mibenlétét nem részletezik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.