Rendesen felpörögtek az online kasszák

A tavalyi évhez képest igen komoly forgalomnövekedést mutattak az online kasszák: januárban 16,9, februárban pedig 12,9 százalékos volt az emelkedés – olvasta ki a Népszabadság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adataiból.

Eszerint az idén az első hónapban a magyar fogyasztók 625,6 milliárd forintot költöttek az on­line kasszák használatára kötelezett kiskereskedelmi egységekben, a vendéglátásban és a kereskedelmi szálláshelyeken. Az előző év januárjában csak 539,4 milliárd forint folyt át a netes pénztárgépeken, igaz, akkor a NAV adatszolgáltatása csak a hónap ötödikével indult el. Ennek miértjére nem találtunk magyarázatot. Azonban a február sem mutatott mást: a második hónapban a tavalyi 569,6 milliárd forintos költéssel szemben az idén 643,5 milliárd forintot regisztráltak a kasszák. Ráadásul mindezt nullához közelítő, 0,1-0,5 százalékos infláció mellett.

A hatalmas növekedés annyiban furcsa, hogy közben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ennél jóval visszafogottabb piacbővülést mutatott ki az online kasszák által lefedett területen. Különösen a forgalom jelentős részét adó kiskereskedelemben szembetűnő a különbség, ott januárban meglepően alacsony, mindössze 1,7 százalékos lett a forgalombővülés az előző év azonos időszakához képest, míg a robusztusabb piacnövekedést hozó februárra is 6,5 százalékos élénkülést látott a KSH.

Az online kasszákban mutatkozó bővülést a kiskereskedelem melletti másik két terület, a vendéglátás és a szálláshely-szolgáltatás felfutása sem indokolja. Előbbiben a KSH szerint január komoly, 20 százalékos fellendülést hozott, ám a terület forgalma viszonylag kicsi, idén év elején 57,2 milliárdos volt. A hotelek és a panziók esetében a KSH visszafogott, 3,8, illetve 11,3 százalékos erősödést érzékelt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.