Renault: rövidített munkaidő teljes bérért

A Renault rövidített munkaidő bevezetését tervezi, de bérüket teljes egészében megkapnák az alkalmazottak. További elbocsátásokat nem tervez a francia autógyártó, és gyárakat sem fog bezárni cserébe az államtól kapott három milliárd eurós kedvezményes hitelért. A rövidített munkaidő mind a 40 ezer dolgozóra vonatkozik majd a fizikai dolgozóktól az irodai alkalmazottakig. A korábban bejelentett leépítést viszont végigviszik, a folyamat várhatóan április végére lezárul.

További elbocsátások viszont már nem lesznek az idén, és a  francia csoport a 3 milliárd eurós hitel feltételeként azt is  vállalta, hogy a hitel futamideje - öt év alatt - nem fog  franciaországi gyárakat bezárni, és kényszerű elbocsátások sem  lesznek - legalábbis az idén.

A Renault vezetősége március 10-én vitatja meg a szakszervezetekkel a tervezett változtatásokat. Szakszervezeti  adatok szerint a dolgozók jövedelme annak ellenére csökkenni fog,  hogy a rövidített munkaidőre is megilleti őket a bér, mert  jövedelmük nagyjából egyhetedét kitevő prémiumot természetesen nem kapnák  meg.

Október végén a Renault - és a Peugeot-Citroen is - átmeneti  időre már bezárta szinte valamennyi franciaországi telepét, a  dolgozókat pedig "technikai szabadságra" küldte. 

A Renault a negyedik negyedévben 20 százalékkal csökkentette a  termelését, és átmenetileg bezárta üzemeit. Flins, Douai és Le Mans  gyáraiban két hétre, Sandouville, Maubeuge, Batilly és Cléon  üzemeiben pedig egy hétre álltak le a munkával októberben.

A törökországi Bursában és a szlovéniai Novo Mestóban néhány napig  álltak a gépsorok. A spanyolországi Valladolidban - ahol 5500  munkást foglalkoztatnak - az év vége előtt tíz napig szünetelt a  gyártás.

A Renault-csoport (a Renault mellett a Dacia és a Samsung  tulajdonosa és a Nissan kisebbségi részese is) - amelynek a francia  állam 15 százalékos részvényese - összesen 80 ezer embert  foglalkozat Európában. A vezetőség ősszel jelentette be, hogy hatezer  munkahelyet számol fel, ebből 4900-at Franciaországban.

Hétfő óta Európa legnagyobb autóipari csoportjánál, a  Volkswagennél is sokkal többen dolgoznak rövidített munkaidőben: a Németországban foglalkoztatott 92 ezer alkalmazott közül 60  ezren.





Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.