galéria megtekintése

Mindenkinek jó, ha nincs bent a munkahelyén

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 13. számában
jelent meg.


Sándor Tünde
Népszabadság

Élnek és nem visszaélnek a távmunka-végzés lehetőségével a munkavállalók – erről számolnak be a távlatilag még költségcsökkentés esélyét is eredményező tapasztalatok. Az Invitel nagy lépésre készül, jövőre rugalmas munkavégzést tesz lehetővé dolgozói többségének.Az egyre több vállalkozás által fontolgatott újításról a társaság vezérigazgató-helyettesét, Budai J. Gergőt kérdeztük.

Aki nincs bent a munkahelyén, az lóg – ma még így gondolkodik a munkahelyi vezetők jelentős része. Az önök vállalata a dolgok elébe megy, úgy hírlik, jövőre céges szinten teszi lehetővé a távmunkát. Megérett már erre a helyzet?

- A helyzet mindenképpen, kivált az infokommunikációs iparágban, ahol nekünk azokat a fiatal, Y- és Z-generációs kollégákat kell megnyernünk, akiknek a fejében már ott vannak az új programok, a fejlesztési lehetőségek, és akik elvárják, hogy heti egy-két napon otthonról dolgozhassanak. Erős piaci versenyben figyelni kell arra is, hogy vonzó munkahelynek számítsunk azok számára, akiken a vállalat jelene és jövője múlik. Az is igaz, hogy a vezetőknek mindeközben egy mentalitásváltáson kell átesniük, hogy természetes legyen számukra, hogy aki nem ül bent, és akinek ezért nem lát rá a munkaállomására, otthon még éppúgy dolgozik, vagy még inkább, mintha bent lenne. Nem mellesleg, aki otthon maradhat,

naponta akár másfél-két órával többet tud másra fordítani, mert megtakarítja a munkába járáshoz, majd a hazajutáshoz szükséges időt.

 

A távmunkavégzés elterjedése a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését is eredményezheti, hiszen kevesebben autóznának be a munkahelyükre. Különösen az agglomerációban működő cégek esetében lehet fontos szempont ez idővel.

- Bizony, így van. Előző munkahelyemen, egy gyógyszeripari óriásnál döbbentem rá, hogy a cég világszerte futó 58 ezer gépjárműve összességében már komoly környezetterhelési tényező, nagyobb, mint számos gyár. Az Invitelnél persze nem ekkora tömegekről van szó, nem fog a cég kiürülni bizonyos napokon, hiszen nem minden munkakör alkalmas a távmunkára. Szigorúan objektíven, munkakör és nem személyek alapján döntünk. Ráadásul nem mindenki tud otthonról munkát végezni, tehát kötelezővé nem tehető. A rugalmas munkavégzést ki lehet terjeszteni a mobil munkaállomások révén a különböző telephelyek között országszerte ingázókra is. A munkatársak egy része számára az, hogy egy-két napot rugalmasan otthon dolgozhatnak, akár egy minimális mértékű alapbéremelésnél is többet jelenthet. És nem utolsósorban azért is fontos, hogy a távmunkavégzést bevezessük nálunk, mert többek között éppen ilyen, illetve ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat adunk el, vagyis

ha nem ezt tesszük mi is, ha nem ebben hinnénk, nem lennénk hitelesek, vagy csak annyira, mint egy szegény pénzügyi tanácsadó.

Ha nem lesz egy-egy általános távmunkanap céges szinten, akkor a fűtést és a villanyt sem lehet adott napokon lekapcsolni, vagyis nem látszik, hogy hol spórol majd ezen a társaság.

Budai J, Gergő, az Invitel Távközlési Zrt. vezérigazgató-helyettese
Budai J, Gergő, az Invitel Távközlési Zrt. vezérigazgató-helyettese
Földi D. Attila / Népszabadság

- Egyelőre sehol. Tapasztalatok szerint – ami elsősorban az Egyesült Államokból és Nyugat-Európából származik – néhány évig nincs kimutatható költségmegtakarítási vonzat. Rövid távon alapvetően nem ez, hanem

a vállalat iránti lojalitás növelése a célunk, és a munkakörülmények javítása által a teljesítmény fokozása.

A szakemberek szerint öt-tíz év távlatában eredményezhet a távmunka megtakarítást, idővel kialakulhat egy új rendszer, hogy bizonyos részlegek, csoportok meghatározott napokon otthon dolgoznak, és hogy bizonyos munkakörökhöz nincs állandó munkaállomásra szükség, tehát kisebb irodában is elférnek.

A számítógép, a telefon és az internetes elérhetőség lett a legfontosabb munkaeszköz a vállalkozások többségénél, és a távmunka elterjedésének is alapvető feltétele. Költenek-e erre eleget a pénzszűkében lévő, spórolós magyar kkv-k?

- Az infokommunikáció fontosságáról ma már senkit nem kell meggyőznünk, 2011–12-ben volt egy jelentős ugrás az IT-eszközök beszerzésére szánt büdzsékben, és reméljük, hogy ez a tendencia folytatódik, hogy egyre inkább igénybe veszik a cégek a professzionális szolgáltatásokat. Ma már a kisebbek is fontosnak tartják, hogy a munkatársaiknak otthon is meglegyenek azok az eszközeik, amelyek az irodai környezetben rendelkezésükre állnak.

A céges telefon és a céges laptop kétélű fegyver: miközben megkönnyíti a munkát, láthatatlan pórázzal köti a munkatársakat a céghez, elvárják, hogy este és hétvégén is olvassák a leveleiket, felvegyék a telefont. Meddig hatolhat be hátrányos következmények nélkül a munkáltató a magánszférába?

- Egészséges esetben az elvárás csak az, hogy munkaidőben mindenki elérhető legyen. De van, aki ügyeleti rendszerben dolgozik, és van, aki folyamatos rendelkezésre állási kötelezettséget vállalt, a vezetőknek pedig mindig elérhetőeknek kell lenniük. Nagyon fontos számunkra, hogy megmaradjon a munka és a magánélet – kétségkívül törékeny – egyensúlya, ezt mindenképpen elsődleges szempontként fogjuk kezelni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.