Rekordszámú cég szűnt meg

Nagyon sok vállalkozás szűnik meg, ami az Opten szerint a hazai cégállomány tisztulására utal. Igaz, azért még van hova tisztulni.

A harmadik negyedévben 11 ezer 306 céget törölt a cégbíróság. Ez minden idők legmagasabb értéke, ami 5,5 százalékkal magasabb az előző évinél.

Pertics Richárd, az Opten céginformációs vezetője szerint a nyár végi hónapok az átlagosnál mozgalmasabbak voltak. Ebben az időszakban 1814 felszámolás, 1664 végelszámolás és 5416 kényszertörlés indult. A felszámolások számát még mindig magasnak tartja, de az arány már csökken. Sok a törlés is, a hatóságok tehát újabb hullámban takarítják az alkalmatlanokat.

A szakértő reménykeltőnek nevezte az alkalmazotti létszámok egy negyedév alatti 7 ezrelékes, illetve egy év alatti 2,9 százalékos növekedését. 5916 céget alapítottak, ami 5,7 százalékos bővülés egy év alatt.

Az alapított-megszűnt, illetve a működő cégek aránya az időszakban 11 százalékra rúgott. Ezt Pertics Richárd továbbra is nagynak tartja, de a szint legalább beállt. A harmadik negyedévben 13 ezer 600 cég ellen indult valamiféle végrehajtás. Ez fakadhat kisebb gondatlanságból, de tényleges anyagi problémákra is utalhat. Az Opten igazgatója szerint tőkeerősség és üzleti etika szempontjából egyaránt van még kifutási lehetőség a hazai cégéletben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.