galéria megtekintése

Nem könnyű a NAV-nál, lesz, aki retteghet

2 komment


F. Szabó Emese

Gazdaságpolitikai és szakmai szempontból is fontos, hogy megkezdi munkáját az új adóhivatal – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új vezetőinek kinevezésekor.

A megújított hatóság elsődleges feladata, hogy érdemben hozzájáruljon a gazdaság fejlődéséhez, ez illeszkedik az adórendszer évekkel ezelőtt megkezdett átalakításához. Ahogyan Széchenyi István szavai hirdetik: „Egy nemzet közteherviseléshez való viszonya a nemzet holnapjának tükörképe".

Az idézet forrását nem sikerült megtalánunk a híres hármasban (Hitel, Világ, Stádium), ellenben az Adó és két garas című röpiratban, amely a nemesek adófizetését szorgalmazta, leltünk témába vágó mondatokat.

„A (...) lehető legnagyobb adó sem teher, de valódi áldás, ha biztos és jól kamatozó tőkére veretik, midőn egy garas adó sem kevesb mint zsarolás, ha az viszont haszon nélkül párolog levegőbe."

 

Tavaly túlteljesültek a tervezett adóbevételek. Ennek egyik oka, hogy nőtt a gazdaság, a másik pedig a fehéredés, ami például az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszernek (ekáer) és az online pénztárgépeknek köszönhető – sorolta Varga Mihály a hivatal eredményeit. Hozzátette: mivel az állami bevételek több mint 90 százalékát a NAV szedi be, a megfelelő működés kulcsfontosságú.

Az adóhatóság egyszerűsödik,

egy hierarchikus szint, a regionális főigazgatóság kikerül ugyanis a rendszerből.

Ennek nyomán 79 szervezeti egységgel szemben 39 lesz, 35 főosztály helyett pedig 29, így 159 vezető helyett kevesebb, mint nyolcvan dolgozik majd.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Lesz egyszerűsítés az ügyintézés szintjén is, 2017-től már minden magánszemélynek elkészítik a személyi jövedelemadó-bevallását. A másodfokú hatóság szerepét fellebbviteli igazgatóság veszi át, ezzel a korábbi tagolt, megyei vagy régiós rendszer megszűnik, és egységes szemlélet lesz az irányadó. Az alsóbb szinteken megnézik, mely ügyek köthetők be azonnal a kormányablakokhoz.

A navosoknak azt üzente a nemzetgazdasági miniszter, hogy próbálják megtalálni helyüket és motivációjukat az új szervezetben is. Ez persze információink szerint egyelőre korántsem annyira könnyű, mert

az érintettek sok konkrétumot nem tudnak.

A kinevezés bizalmat jelent, a bizalom pedig felelősséget – kezdte beszédét Tállai András frissen kinevezett NAV-vezér. Az átalakítás mindenkit érint – elsősorban nyilván azt a 2800 embert, akit elbocsátanak a húszezres stábból. Tállai szerint sikerült elindítani egy olyan NAV-reformot, amely XXI. századi és nemzetközi szinten is megfelelő lesz, de az átszervezést fél év alatt be kell fejezni.

Ennek része a szervezet megújítása, az életpályamodell kialakítása, a szakmai munka megszervezése és az elektronikus ügyintézés kiterjesztése is. A tisztességesek a hivatal ügyfélbarát arcával találkoznak majd, akik másképp gondolják, azok pedig a szigorú és kegyetlen arcával – mondta Tállai. Ehhez Széchenyi valószínűleg csak annyit tudott volna hozzátenni:

„S ugyanis, minthogy vesztett csatát, s kivált Magyarországban vesztett adócsatát helyreállítni sokkal bajosb, sokkal sulyosb, mint szűz haddal valami más ügy körül vívni ki diadalt."

A NAV központi irányítás főigazgatói posztjára Marsi Márta Erzsébetet nevezték ki. A szakember 1990 óta kis kitérővel az Apeh-nél dolgozott, 2014 és 2015 között az Országos Vízügyi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese volt. Ez idő alatt nyert Mészáros Lőrinc cége 9,9 milliárd forint értékű, a gátak megerősítését célzó egyszemélyes tendert.
Tamásné Czinege Csilla az adószakmai ügyekért felel, korábban a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságát vezette. Molnár Tamás a vámszakmai és a nemzetközi ügyekért felel, korábban a NAV Közép-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának vezetője volt.

Szeleczki Zsuzsanna Judit a hatósági és a felügyeleti ügyeket viszi mostantól, 2010-ben az Észak-Magyarországi Igazgatóságán volt osztályvezető, majd a NAV központi irodájának tanácsadójaként dolgozott. Sors László a bűnüldözési és a nyomozóhatósági feladatok ellátásáért felel, korábban a csalások osztályának igazgatója, 2011-től a NAV bűnüldözési igazgatóságának elnökhelyettese lett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.