Recseg-ropog az orosz bankrendszer

Tizenhat orosz pénzintézetet jelölt leminősítésre, négyet pedig leminősített kedden a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy súlyos mértékben és gyors ütemben romlik az orosz bankrendszer működési környezete.
A nemzetközi hitelminősítő által kedd este Londonban bejelentett intézkedés érinti mások mellett a Sberbankot, a Gazprombankot és a Banca Intesa oroszországi érdekeltségét. A negatív minősítési lépések indoklásában a Moody's kiemelte, hogy megnőtt a kockázata a korábban vártnál hosszabb ideig elhúzódó és meredekebb visszaesésnek az orosz gazdaságban.

A Moody's ennek alapján immár kétévi folyamatos recessziót vár Oroszországban: a cég londoni elemzői 2015-ben 5,5 százalékos, 2016-ban 3 százalékos orosz GDP-visszaesést jósolnak.

Most már konszenzusos várakozás a londoni elemzői közösségben, hogy a rubelválság és az olajárak egyidejű zuhanása jövőre súlyos recessziót okoz az orosz gazdaságban. A Moody's azonban a nagy citybeli házak közül elsőként állított össze olyan előrejelzést, amely 2016-ra is az orosz hazai össztermék visszaesését valószínűsíti.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai új, felülvizsgált prognózisukban 2015 első felére az orosz GDP-érték 9 százalékos éves összevetésű visszaesésével számolnak, de az első fél év átlagán belül az első negyedévben 12 százalékos éves orosz GDP-zuhanást várnak. A JP Morgan londoni elemzői 2015 egészére 3,3 százalékos visszaesést jósolnak az orosz gazdaságban.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics 2015-re az orosz GDP-érték 5 százalékos visszaesését várja. Ez a prognózis azonban mediánérték, ugyanis cég londoni közgazdászai által részletesen kidolgozott különböző forgatókönyv-változatokban - a felvázolt makrogazdasági folyamatoktól függően - az orosz hazai össztermék 2-8 százalék közötti jövő évi zuhanása szerepel.

Az orosz bankokkal kapcsolatos keddi intézkedések indoklásában a Moody's Investors Service hangsúlyozta azt a véleményét, hogy az orosz makrogazdasági alapmutatók jelentős és nem szűnő volatilitása számos orosz bank hitelkockázati profiljának tartós romlásához vezethet. E tényezők közül is kirívó, hogy a rubel az idén eddig több mint 40 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, és az orosz jegybank 2014 kezdete óta összesen 11,5 százalékponttal emelte alapkamatát. Mindemellett súlyos mértékben beszűkült az orosz bankok hozzáférése az európai és az amerikai tőkepiacokhoz, és mindez növelheti az orosz bankrendszer refinanszírozási és likviditási kockázatait - áll a Moody's keddi londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint az orosz jegybank által a bankrendszer devizalikviditásának bővítésére tett eddigi lépések csak részben enyhítik a bankszektorra nehezedő nyomást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.