galéria megtekintése

Rapid randi gasztronyelven

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 27. számában
jelent meg.

Csémi Klára
Népszabadság

Gyors megismerkedés, gyors egymásra találás – vagy nem. Ez a rapid randi lényege, a feleknek rövid beszélgetés után máris dönteniük kell arról, szeretnének-e az asztal másik oldalán ülővel kapcsolatot tartani. Néhány napja budapesti éttermek és vidéki gazdák számára szerveztek egy ilyen, üzleti jellegű, jövőépítő rapid randit.

A Szimplakertben tartott Gasztro Randit a Felelős Gasztrohős csapata és a YouTyúk (!) elnevezéssel egy éve indított vállalkozás tulajdonosa első ízben szervezte meg, hogy összehozza a szezonális, jó minőségű alapanyagokkal dolgozó vendéglátóhelyeket és az ilyen termékeket előállító beszállítókat. Nemcsak olyan tojástermelőket, akiknél a tyúkok szabad tartásban élnek, és ellenőrzött minőségű takarmányt kapnak, hanem hús- és tejtermék-előállítókat is, olyan gazdálkodókat, akik tevékenységének alapja a fenntartható fejlődés, a környezet kímélése, a lehető legegészségesebb összetételű élelmiszer készítése.

Az újfajta találkozási, ismerkedési lehetőség érthető módon élénk érdeklődésre talált, hiszen a találkozóra eljött éttermek és bisztrók mindennapjaiban állandó gondot jelent a megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyag beszerzése. Többségük – nem véletlenül – azok közül került ki, amelyek az előző években elnyerték a Fenntartható Étterem minősítést és az ezzel járó embléma használatának jogát. Ez azt tanúsítja, hogy az adott vendéglátóhely minden tekintetben a fenntarthatóságra törekszik – nemcsak az alapanyagok, hanem az étteremben használt tisztítószerek, eszközök, csomagolóanyagok és eljárások alkalmazása terén, beleértve az energia- és vízhasználatot és a hulladékkezelést.

Minőség és mennyiség – ahol a szempontok találkoztak, ott a randi eredménnyel zárult
Minőség és mennyiség – ahol a szempontok találkoztak, ott a randi eredménnyel zárult

 

Mint Varga Judit, a Felelős Gasztrohős egyik ötletgazdája elmondta, ma már a fogyasztók kifejezetten igénylik, hogy az éttermekben közeli forrásból származó (vagyis keveset utaztatott), fenntartható forrásból származó élelmiszerekből készült ételek közül választhassanak. Az esemény pozitív szaldóval zárt: minden gazdának sikerült új partnereket szereznie, akikkel a következő hetekben rögzítik, miből mekkora mennyiséget szállítsanak. A YouTyúk.hu csapata a legtöbb vendéglátóhelynek elkezd szállítani, és vállaljuk néhány közeli ter melő árui nak szállítását is – összegezte a sajátos kapcsolatteremtés eredményeit Balogh Ákos, a YouTyúk.hu tulajdonosa.

A Gasztro Randin az alábbi vendéglátóhelyek képviselői vettek részt: Miksa Café Ökobisztró, Helló Anyu!, Kőleves vendéglő, Filo Bar, Szimpla Háztáji, valamint a Michelin-csillagos Tanti. A sikeres rendezvény csak a kezdet, a szervezők tervei szerint hamarosan továbbiak is lesznek, hogy még több étterem és kistermelő találjon igényeinek megfelelő partnerekre.

Miért éri meg?

A Felelős Gasztrohős kezdeményezésének célja az étkezéssel kapcsolatos felelős döntések ösztönzése. Ilyen a Zöldövezet Társulás Egyesülettel közösen szervezett a Jövő-t-Evő elnevezésű programsorozat is a vendéglátás és a rendezvényszervezés területén működők számára arról, miért éri meg a fenntarthatóság alapelvei szerinti működés. A fórumok szakmai támogatója a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a lebonyolítást a Norvég Civil Támogatási Alap segíti. Bővebben: gasztrohos.hu, gasztrohos.blog.hu.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.