galéria megtekintése

Rámennek a tehenek is

0 komment


Fekete Gy. Attila

Öncélú kormányzati PR-fogásnak tartják a tejtermelők a tej forgalmi adójának bejelentett csökkentését. Senkivel nem egyeztetett a minisztérium, állítják, s a változás nem is jó senkinek. A felvásárlási ár tovább eshet, és tovább virágozhat a feketegazdaság.

– Nem egyeztetett a tejtermelők érdekképviseletével a kormány, mielőtt döntött volna a friss tej forgalmi adójának 18-ról öt százalékra mérsékléséről – mondta ­Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezetek és Termelők Szövetsége (MOSZ) főtitkárhelyettese a Népszabadságnak. – A sajtóból értesültünk a tervezett változásokról – tette hozzá.

Máhr szerint senkinek sem jó az, ami történni fog. Nem segít a termelőkön, és visszaszorítani sem segít a feketegazdaságot. A teljes tej és tejtermékforgalomnak legfeljebb harmadát érinti az intézkedés. Tény, a friss tej olcsóbb lesz, de ezért valószínűleg súlyos árat fog fizetni a tejágazat.

– Magyarországon – ahogy Euró­pa-szerte – tejtúltermelés van. Ahol ez megoldható, a felesleget vaj és tejpor formájában tárolják. Nálunk nincs megfelelő porítókapacitás, ezért a többletet általában tartós tej (UHT) formájában raktározzák. Csakhogy az UHT áfája 18 százalék marad. Fennáll a veszélye, hogy emiatt a kereslet a friss tej felé fordul, illetve, aki nem tudja vagy nem akarja megvásárolni a drága UHT tejet, az majd megveszi az áfacsaló bűnszervezetek által kínált olcsó szlovák tejet – Máhr András így látja az ágazat jövőjét.

 

A tejtermelők attól is tartanak, hogy ha még nehezebben lesz eladható a tartós tej, a feldolgozók kevesebbet vesznek majd át tőlük, ráadásul azt is a jelenlegi, literenkénti 70 forintnál alacsonyabb áron.

Végül senki nem jár jól – figyelmeztetnek az érintettek
Végül senki nem jár jól – figyelmeztetnek az érintettek
Veres Viktor / Népszabadság

Jelenleg a tej önköltségi ára 100–105 forint között mozog, sok termelő éppen ezért már megkezdte a tehenek levágását. Máhr attól tart, hogy ezt a folyamatot is gyorsítani fogja a kormány döntése.

Azzal, hogy az UHT tej forgalmi adójához nem nyúlt hozzá, a kormány csak azt érte el, hogy a bűnszervezeteknek továbbra is megéri majd trükközni a tejjel. Az unióból áfamentesen behozott árut a csalók cégláncolatán átfuttatva áfás áron adhatják majd tovább a kereskedőknek. Még ha a beszerzési ár alá is mennek, a 18 százalékos forgalmi adó akkor is szép nyereséget biztosít. Idővel persze a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiszúrja az efféle csalásokat, és általában lefoglal annyi készpénzt és vagyont, ami fedezi a bizonyítottan elcsalt áfa összegét. Ez azonban aligha vigasztalja majd azokat a hazai termelőket, akiktől azért nem veszik át a tejet – vagy még a mostaninál is alacsonyabb áron –, mert a csalásokhoz importált tej kiszorítja azt a piacról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.