galéria megtekintése

Ráfizethet a jegybank

5 komment


Lencsés Károly

Éppen csak megnyerte a jegybanki alapítványok gazdálkodásának titkosítása miatt indított pert Csabai Károly, a Világgazdaság újságírója máris a folytatásra készül.

Csabai Károly
Csabai Károly

Elégedett?

- Csak részben, mert bár álláspontom szerint az MNB alapítványai által gazdasági társaságoknak, illetve magánszemélyeknek nyújtott támogatások közérdekű adatnak minősülnek, a Kúria a személyes adatok védelmére hivatkozva ez utóbbi esetben nem tette lehetővé a nevek megismerését.

 

Miként jutott eszébe, hogy felvegye a harcot az MNB-vel?

- Még 2014 augusztusában tudtam meg, hogy a jegybank a saját alapítványaiba vagy kétszázmilliárd forintot tolt be. A Kúria nyilvántartásában utánanéztem ennek, és az információ megalapozottnak bizonyult. Szeptemberben közérdekű adatigénylést nyújtottam be az MNB-hez, eltelt legalább egy hónap, mire válaszoltak, de csak annyit, hogy ez nem az ő asztaluk. Utána a három alapítványhoz fordultam, azok viszont nem is reagáltak, ezért pert indítottam. Első fokon vesztettem, de a Fővárosi Ítélőtábla már nekem adott igazat.

Sokra azonban nem ment vele.

- Valóban, mert a jogerős ítélet kézhezvétele után 15 napon belül ki kellett volna adni a kért adatokat, csakhogy semmi nem történt. Ezért már idén január végén bírósági végrehajtást kértem, amiről nyilatkoztam is. A következő napon a birtokomban voltak az adatok.

2014 óta sok minden történt. Folytatja?

- Már folytattam is, hiszen újabb közérdekű adatigénylést nyújtottam be, egészen az idén január 31-ig terjedő időszakra vonatkozóan. Ez azért érdekes, mert a jegybanki alapítványok vélhetően kétszázmilliárd körüli összeget állampapírba fektettek, és üzleti kapcsolatban lehetnek az MKB Bankkal is. Jó lenne minderről hivatalos tájékoztatást kapni.

Válaszoltak az újabb megkeresésre?

- Természetesen nem, de most már nincsenek abban a helyzetben, hogy arra hivatkozhassanak, nem közpénzről van szó. Megvárom az Alkotmánybíróság csütörtöki határozatát, és ha a testület osztja az államfő aggályait és alaptörvény-ellenesnek találja a jegybanki alapítványok pénzügyi adatainak visszamenőleges titkosítását, megint perre viszem a dolgot. És továbbra is szeretném elérni, hogy adják ki a közpénzből támogatott magánszemélyek nevét, ennek érdekében akár nemzetközi fórumokhoz is elmegyünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.