Az idősekre lőcsölhetik a korai nyugdíj költségeit

Ha az állampolgárok fogják eldönteni, hogy a férfiak is elmehessenek nyugdíjba 40 munkaév után, érdemes lesz számításba venni az ikszelés előtt: az enyhítés költségeit a nyugdíjasok maguk fogják kigazdálkodni.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter igyekezett nagyon óvatosan fogalmazni, de szavaiból az szűrhető le, hogy az előre hozott nyugdíjba vonulás költségeit nem az állam fogja fizetni. Mint azt a nemzetgazdasági miniszter egy interjúban elmondta: egy ilyen döntésnek az egész nyugdíjrendszerre hatása van, a kedvezmény biztosításával pedig nemcsak az ellátás színvonala, hanem minden érintett nyugdíjasnak a jövedelme is csökkenhet.

Vagyis a minisztériumban lázasan számolják, mennyibe is kerülne az enyhítés. A Nők 40 plusz program, amely a hölgyek számára öt éve teszi lehetővé a korai nyugdíjba vonulást eddig 650 milliárd forinttal terhelte meg a nyugdíjkasszát. Éves szinten ma már több mint 200 milliárd forintról van szó.

A férfiak 40 éves munkaviszonyt követő nyugdíjba vonulása ennél nagyobb költség, éves szinten tehát a korai nyugdíj több mint 400 milliárd forint kiadást hozna – a pontos összeget most számolja a tárca. Ezt – Varga kijelentése alapján – a kormány nem kívánja költségvetési ­támogatás formájában pótolni, a kasszát továbbra is a befizetett járulékokból tervezik finanszírozni.

Mennyi az annyi?
Mennyi az annyi?
Kallus György

Ez azonban azt jelenti, hogy a teljes bevételhez mérve nem nőhet a kiadás százmilliárdokkal. Ha a bevételi oldal nem emelkedhet, akkor a kifizetéseket kell visszavágni. Ez úgy lehetséges, hogy egységesen kisebb lesz minden nyugdíj, vagyis a többség fogja finanszírozni a korai visszavonulást választók nyugdíját, vagy a 40-es program résztvevői a nyugdíjkorhatár eléréséig csökkentett járandóságot kapnak. Kérdés, meg­éri-e így nyugdíjba vonulni.

Hiszen elsősorban annak a férfinak gyűlhet össze a 40 év munkaviszonya a korhatár előtt, aki már húszéves kora előtt munkába állt, vagyis valószínűleg nincs felsőfokú végzettsége, így jellemzően a bére is mindig az alacsonyabb tartományban volt. Ez azonban azt jelenti, hogy a ­40-es program keretében a járandóság adott esetben olyan alacsony is lehet – ha az állam a korai nyugdíjazást kisebb induló nyugdíjjal bünteti –, amely nem biztosít megfelelő megélhetést.

Egy ilyen döntés ráadásul csak akkor volna igazságos, ha nemcsak a férfiak, hanem a 40-es programban részt vevő nők is kisebb nyugdíjat kapnának. Ez azonban csapdába zárná azokat a hölgyeket, akik abban a tudatban mentek nyugdíjba 40 év munkaviszony után, hogy a járandóságuk adott összeg lesz.

Ez a dilemma szinte biztosan nem lesz részletezve a népszava­zási kérdőíven, ám az állampolgároknak mindenképp érdemes lesz mérlegelniük: milyen módon támogatnák anyagilag a 40-es nyugdíjba ­vonulást. Mert hogy ők fogják finanszírozni, az a jelen állás szerint biztosnak tekinthető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.