Quaestor-per: csalás 5458 rendben

Az év borítékolhatóan legnagyobb érdeklődésre számot tartó eljárása a Quaestor-ügy lesz a Fővárosi Törvényszéken.
Az ügyészség február elején nyújtotta be a közel 1600 oldalas vádiratot, amiben 11 embert vádoltak meg. Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője szerint ennek ismertetése is bizonyosan több napig tart majd. A nyomozati anyag mintegy 132 ezer oldal, amelyet 218 kötetbe rendeztek. A vádirat szerint a sikkasztott vagy elcsalt összeg összesen 77 milliárd forint, ami 5458-rendbeli csalás során valósulhatott meg. Tarsoly Csabát, az egykori Quaestor-csoport első emberét 753 esetben különösen nagy kárt okozó csalással és jelentős értékre elkövetett sikkasztással vádolják, ráadásként valamennyi vádpontban érintett felbujtóként.

Bár a kormány gyakorlatilag kivezette a piacról a devizaalapú hitelezést, ez korántsem azt jelenti, hogy ne indulnának újabb perek e témában. A Fővárosi Törvényszék közlése szerint tavaly például a Gazdasági, valamint a Polgári Kollégiumban és a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) több mint 12 ezer ilyen ügy kezdődött el. A Gazdasági Kollégium esetében például ezek adják az éves összes ügyek csaknem 65 százalékát. Számuk ráadásul nem csökken: csak januárban a két említett kollégiumban és a PKKB-n mintegy 600-600 per kezdődött, ami azt jelzi, hogy idén sem számíthatnak könnyű évre a bíróságok – mondta Madarasi Anna, a FT sajtóosztályának munkatársa.

Az adósok szándékai nem sokat változtak az utóbbi időszakban, rendre azt szeretnék elérni, hogy a hitelintézetekkel megkötött szerződéseiket mondják ki tisztességtelennek, így érvénytelennek. Újdonság viszont, hogy az adósok egyre változatosabb jogcímeken szeretnék mindezt elérni, ami pedig újabb és újabb jogalkalmazási kérdéseket vet fel. De akárhogyan is fejeződik be egy per, az biztosan nem történik meg, hogy annak a hitelfelvevőnek, aki meg is kapta a kölcsön összegét, minden fizetési kötelezettsége megszűnik - hívta fel a figyelmet Madarasi Anna. A devizahiteles ügyekben az eredeti állapot helyreállítása nem lehetséges.

Az a mintegy 7500 eljárás is növelheti idén az ügyek számát, amelyeket a bíróság az elszámolások lezárásáig felfüggesztett. Amint ezek lezárulnak, a kapcsolódó perek dömpingszerűen újraindulhatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.