galéria megtekintése

Átverték, de akkor is sáros

6 komment


Fekete Gy. Attila

A Nemzetgazdasági Minisztérium az ügyészségnél is  jobban tudja, mi történt az elmúlt években Tarsoly Csaba cégeinél. Szerintük a könyvvizsgáló is sáros a csalásokban, feljelentést mégsem tettek ellene.

Senkitől nem érkezett feljelentés, és hivatalból sem folyt nyomozás a Quaestor könyvvizsgálója ellen – közölte a Népszabadság kérdésére válaszolva a Fővárosi Főügyészség. – Az eddig lefolytatott nyomozás során nem merült fel olyan adat, ami alapján a könyvvizsgálók büntetőjogi felelőssége megállapítható lett volna. Ellenben azt a vádirat is több helyen tartalmazza, hogy a nyomozás adatai szerint a cégcsoport könyvelői a könyvvizsgálókat megtévesztették – áll a szerkesztőségünknek írt válaszlevélben.

A könyvvizsgálókra tolnák a felelősséget a politikusok
A könyvvizsgálókra tolnák a felelősséget a politikusok
Koncz György / Népszabadság

Kérdéseinkkel azért kerestük meg a Quaestor-ügyben a vádat képviselő Fővárosi Főügyészséget, mert a Magyar Nemzet megírta: elmarasztalta a Nemzetgazdasági Minisztérium a Quaestor Értékpapír Zrt. korábbi könyvvizsgálóját, és a brókerbotrány nyomán visszavonta a cégek minősítését. Az NGM a brókerbotrányokkal összefüggésben öt könyvvizsgáló ellen indított minőség-ellenőrzési eljárást. Ezekben azt vizsgálták, hogy a könyvvizsgálók a jogszabályoknak megfelelően jártak-e el. Azt azonban nem árulta el a tárca a lapnak (a Népszabadság megkeresésére pedig nem is reagáltak, a telefont sem vették fel), hogy milyen eredménnyel zárultak a vizsgálatok.

 

A főügyészségtől tudjuk, hogy a tárca nem tett feljelentést. A nyomozás során a hatóságok – elsősorban az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda – vizsgálták a könyvvizsgálók esetleges felelősségét is. A nyomozás végén Ibolya Tibor fővárosi főügyész újságírók előtt elmondta: a Quaestor egy olyan bűnszervezetként működött, amely hatékonyan megtévesztette az ellenőrzésére jogosult hatóságokat, így a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, illetve annak jogutódját, az MNB-t is.

A főügyészség kérdésünkre újra megerősítette, ami a vádiratban is olvasható: Tarsolyék saját könyvvizsgálójukat is átverték. Ez azonban a jelek szerint egy cseppet sem zavarta a minisztériumot. Ők lefolytatták a maguk vizsgálatát, és kimondva-kimondatlanul felelőssé tették a könyvvizsgálót a brókerházban történtekért. Visszavonták a minősítését olyasvalamiért, aminek még a gyanúja sem vetődött fel a nyomozás során, sőt aminek épp az ellenkezőjét állapította meg a nyomozó hatóság.

A Buda-Cash-ügyben is vizsgálódtak

A nyomozók valamennyi brókerügyben vizsgálták a könyvvizsgálók esetleges érintettségét. A Buda-­Cash-ügyben sem találtak arra utaló jeleket, pláne nem bíróság előtt a siker esélyével felhasználható bizonyítékokat, hogy azok összejátszottak volna a cégekkel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.