galéria megtekintése

Quaestor-botrány: 11 gyanúsított ellen javasoltak vádemelést

8 komment


Fekete Gy. Attila

Lezárta a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda a Quaestor-ügyben, amelytől korábban öt eljárást elkülönítettek. Sikkasztás, pénzmosás, közokirat-hamisítás és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt még tovább nyomoznak.

Lezárult a Quaestor-ügy nyomozása, 11 gyanúsítottal szemben javasolva vádelemelést. Célszerűségi és nyomozástechnikai megfontolásokból azonban a rendőrség már korábban leválasztott öt önállóan is elbírálható cselekményt a csalás és más bűncselekmények miatt indult „fő ügyről”. Érdeklődésünkre az ORFK azt közölte, a meglehetősen szövevényes ügy csalási szálának feltárásával végzett a nyomozóhatóság, és szerdán a keletkezett nyomozati iratokat vádemelési javaslattal megküldték az ügyészségnek.

A fenti nyomozásból korábban elkülönített, sikkasztás, pénzmosás, közokirat-hamisítás és hűtlen kezelés elkövetésének gyanújával indult eljárásokban a nyomozás még folyik. Még nincsenek gyanúsítottak, a rendőrség ismeretlen tettesek ellen nyomoz. Ennél többet a folyamatban lévő nyomozás sikere érdekében a rendőrség nem kívánt nyilvánosságra hozni. Nem közölték a 11 gyanúsított nevét sem, de kétség sem férhet házzá,

a névsor élén Tarsoly Csaba neve olvasható.

 

Tarsoly maga robbantotta ki az őt minden bizonnyal a vádlottak padjára juttató botrányt azzal, hogy tavaly március 9-én az MNB illetékes felügyeleti vezetőjénél bejelentette: „A rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Hrurira Kft. öncsődöt jelentett”. Indoklása szerint a nem sokkal korábban kirobbant Buda-Cash-botrány okozta pánik hatására ügyfeleik olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit. Másnap az MNB felügyeleti biztost küldött ki a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez, és felfüggesztette a cég tevékenységét.

Tarsoly és felesége, valamint a Quaestor-csoport vezetői azonban még közel két hétig szabadlábon védekezhettek, miközben a rendőrség már nyomozott és házkutatásokat is tartott a társaság székhelyén. Csak március 23-án vették őrizetbe Tarsolyt és még két gyanúsítottat, miután kiderült: Tarsoly Csaba, felesége és apja is távozott a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. éléről. Március 16-án közgyűlést tartottak, és a közgyűlési jegyzőkönyv szerint megszüntették az igazgatóságot, és a tápiósági illetőségű Orgován Bélát nevezték ki vezérigazgatónak.

Tarsoly Csaba már vélhetően megvan a csalók közül
Tarsoly Csaba már vélhetően megvan a csalók közül
Koncz György

Később felvetődött annak a gyanúja, hogy a Quaestor az engedélyezett kötvényprogramban több kötvényt értékesített, mint lehetett volna. Akár a 210 milliárd forintot is elérhette a kibocsátás végösszege. Ebből 60 milliárdot bocsátott ki engedéllyel, és azon felül lényegében fiktív módon további 150 milliárdot.

A Quaestor mintegy 32 ezer ügyfele azonnal megrohanta a cég fiókjait. Kártalanításukról külön törvényt alkotott a parlament. Hiába próbálta azonban ezzel is mérsékelni a kormánytöbbség a botrány következményeit, a brókerbotrány politikai üggyé vált. Különösen azután, hogy kiderült: a Quaestorral és annak tulajdonosával jó kapcsolatokat ápoló Szijjártó Péter minisztériuma az öncsőd bejelentése előtt vette ki ott tartott milliárdjait a Quaestorból.

Tagadták, hogy bennfentes információjuk lett volna a közelgő csődről. Orbán Viktor még a Buda-Cash beborulása után rendelte el, hogy az állami pénzeket ki kell venni az efféle bizonytalan pénzügyi szolgáltatóktól. A gyanú árnyéka azonban még mindig ott lebeg a tárca felett, lévén, hogy a Quaestor saját kifizetési szabályzatát is áthágta, ami nehezen magyarázható azzal, hogy a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium mielőbb végre akarta hajtani Orbán Viktor utasítását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.