Putyin bírálta Magyarországot

Bírálta Magyarországot Vlagyimir Putyin orosz kormányfő Németországban amiatt, mert az orosz Szurgutnyeftyegaz tavaly óta nem élhet 21 százalékos Mol-tulajdonosi jogaival.

"Legnagyobb kőolajtermelő magánvállalatunk, a Szurgutnyeftyegaz megvette a magyar Mol 20 százalékát. Mindent elkövetnek, hogy képviselőit kiszorítsák, ne engedjék be őket a társaság vezető testületeibe. Ez megszeg minden törvényt és szabályt" - jelentette ki az orosz Interfax hírügynökség szerint Vlagyimir Putyin orosz kormányfő a német vállalatvezetőkkel tartott berlini találkozón.

Ezzel egyidejűleg Igor Szecsin energetikáért felelős orosz miniszterelnök-helyettes Moszkvában - miután szerdán tárgyalt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel - kijelentette: "Abban állapodtunk megy Magyarországgal, hogy a fennálló európai szabályozás alapján együttműködünk, tekintettel arra, hogy a vállalt kötelezettségeknek megfelelően meg kell védeni a befektetőket". Szecsin azt mondta, Moszkva együttműködést szeretne látni, amely összhangban áll az európai szabályozással és "megfelel minden Mol-részvényes érdekeinek".

Emlékezetes: Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos szerdán tárgyalásokat folytatott Moszvkában Igor Szecsinnel is. Orbán Viktor miniszterelnök pedig előreláthatólag jövő héten látogatja meg Vlagyimir Putyint.

A Szurgutnyeftyegaz tavaly vásárolta meg az osztrák OMV-től a 21 százalékos részesedést. A csomagot nyugodtan nevezhetjük elátkozottnak, annyi galibát okozott már. Utóbbi két külföldi tulajdonosa látványosan elhatárolódik a jelenlegi Mol-vezetés diktálta feltételektől, ami kormányközi feszültségeket okozott az osztrák és az orosz kormánnyal is. Az OMV vezérigazgatója pedig az üggyel kapcsolatos tőzsdei műveletei miatt lassan a börtön gondolatával barátkozhat. Az ötödrésznyi csomag elleni védekezés ugyanakkor látványosan egy csatasorba állította a Fidesz és a szocialista párt lobbialakulatait is: a magyar kormány színezettől függetlenül mind az OMV, mind a Szurgutnyeftyegaz törekvéseinek ellenállt.

A történetben máig számos a furcsa, hományos pont. Alapkérdés, miért oly fontos mindkét kormánynak a két magánvállalat esetleges vitája. Korábban már csak az váltott ki nagyobb dühöt a delegációk soraiban, ha a másik erre hivatkozva illetékesség hiányában elhárította a megbeszélést. Ma már ilyen nem történik: mindkét fél elismeri, hogy kormányszinten az adott "stratégiai" társaság menedzsmentjének álláspontját hangoztatja. A Gyurcsány-Bajnai-Orbán-kormányok védelmi eszköztárba az (unió által is elfogadott) lex Mol mellett az is beletartozik, hogy különböző hatóságok - mint a Magyar Energia Hivatal vagy a pénzügyi felügyelet - nem adják ki a Szurgutnyeftyegaz részvényesi joggyakorlásához szükséges papírokat. Ez a magyar törvényekkel feltehetőleg nem ütközik. Putyin szavait az is árnyalja, hogy a magyar bíróság épp a napokban nevezte jogszerűnek, ha a Mol hatósági engedélyek híján nem jegyzi be a Szurgutnyeftyegazt. Az orosz olajcég számára alighanem a nemzetközi fórumok maradnak. Vlagyimir Putyin szavai ugyanakkor azokat a hazai félelmeket erősítik, hogy a Kreml-közeli Szurgutnyeftyegaz igenis részt kér magának a Mol vezetéséből.

A magyar kormánynak olyan fontos a Mol ötödével kapcsolatos probléma rendezése, hogy akár a megvásárlását is elképzelhetőnek tartja. Ugyanakkor ez a lépés igen furcsa lenne a jelenlegi feszített pénzügyi helyzetben. Forrást jelenthetnének a magánnyugdíjpénztári pénzek, de igen furcsán adná ki magát, ha ebből Mol-részvényeket vennének. Így ugyanis a "tőzsdei spekulációk" vádjával elvont százmilliárdokat az Orbán-kabinet tőzsdei spekulációtól nehezen megkülönböztethető ügyletekre használná fel.

Furcsának nevezhető az Orbán- és a Putyin-kabinet üggyel kapcsolatos kommunikációja. A magyar-orosz kérdések rendezésével megbízott Fellegi Tamás számos kétoldalú tárgyalást folytatott az ügyben, de a derűlátó - és sokszor félreérthető - nyilatkozatok ellenére érdemi előrelépés nincs. Fellegi Tamás szerdai látogatását megelőzően úgy fogalmazott, a magyar kormány nem érdekelt abban, hogy a Molnak "meghatározó" külföldi tulajdonosa legyen.

A látogatás után viszont az ügyről csak annyit tettek közzé: áttekintették a tulajdoni hányad sorsát. Az Igor Szecsin által említett megegyezésre nem tértek ki. Értesülésünk szerint a magyar kormány nem tett olyan lépéseket, melyek elhárítanák az orosz olajtársaság részvénybejegyzése előtti akadályokat. Most mindenki azt várja, a két kormányfő jövő héten mire jut - ebben, és számos más kérdésben.

A szaktárca az orosz kormánnyilatkozatokat lapunknak nem kívánta kommentálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.