Putyin beindítja a pénzszivattyút

Oroszországban a magántulajdon feltétlen szentsége a Vlagyimir Putyin elnökhöz hű oligarchákra vonatkozik, mindenki másnak lehet félnivalója, különösen ha az olajiparban van érdekeltsége.

A fenyegető recesszió miatt a Kremlnek pénz után kell néznie. Az áldozat a Magyarországon kétes hírnevet szerzett Szurgutnyeftyegáz lesz, e cégnek 2011-ben még 21,2 százalékos részesedése volt a Molban, miután két évvel korábban 1,4 milliárd eurót adtak a pakettért az ellenséges felvásárlási terveket szövögető OMV-nek. A részvényenként 32 ezer forintot, azaz a mai ár dupláját ígérő osztrákokat végül a lex Mollal sikerült eltántorítani terveiktől. A kiutált oroszok még így is félmilliárd eurót kerestek a bolton az Orbán-kormány gáláns, 500 milliárd forintos kivásárlási ajánlatának köszönhetően.

A Szurgut névleg magántársaság, azonban kategorikusan elzárkózott attól, hogy felfedje tulajdonosi hátterét. Meglehet ezután már nem is lesz szüksége rá, mivel a Bloomberg szerint hamarosan az egykor Mihail Hodorkovszkij birtokában lévő Jukosz, illetve a Vlagyimir Jevtusenkov vezette Basnyefty olajcég sorsára jut.

Rosznye  y-feldolgozó Szibériában
Rosznyefty-feldolgozó Szibériában
Sergei Karpukhin / Reuters

A Jukoszt bő tíz éve feldarabolták, vagyonát szétosztották a Putyin-közeli cégek között, Hodorkovszkijt pedig adócsalás vádjával leültették. Jevtusenkov azon kevesek egyike volt, aki nem tanult az esetből: a Basnyefty fő tulajdonosát tavaly nyáron csukták le, mint kiderült, bizonyítatlan vádak alapján. Mire szabadlábra helyezték, a vállalatnál már az állam volt az úr.

A Szurgut veterán vezére biztos nem követ el hasonló hibát. A Putyin által korábban az érinthetetlenek közé emelt Vlagyimir Bogdanov cége 34 milliárd dollárnyi mobilizálható eszközzel, lekötött pénzzel rendelkezik, ez pedig több a soknál. Az elnök emberei nem rontanak ajtóstul a házba, de nem is kell, hiszen Bogdanov hűségesküt tett, igaz, nem a részvényeseknek, hanem magának Putyinnak, akit az orosz nemzeti érdekek legfőbb védelmezőjének tart, és aki emiatt számíthat a Szurgut anyagi forrásaira.

A pénz kiszivattyúzásának módszere a következő: a Szurgut 19,5 százalékos részvénypakettet vásárol a Putyin bizalmasa, Igor Szecsin által vezetett, 70 százalékban állami Rosznyefty olajtársaságban, majd a két céget összekötő köldökzsinóron átcsorgatott pénzzel ki tudják fizetni a Rosznyefty 23,5 milliárd dolláros tartozását. A túlélésért ez nem is nagy ár, főleg ha azt nézzük, hogy az utóbbi tíz évben a Szurgut tulajdonosai tízmilliárd dollárnyi osztalékot vettek fel. Bogdanov jelezte: ezután is beéri évi egymilliárd dollárnyi hozammal. Lojalitásáért cserébe vélhetően meg is kapja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.