Pulykapénz, ahogyan a MÁV adja

Félhavi alapbér kifizetésével toldja meg a vasutasok jövedelmét karácsony előtt a MÁV. A pulykapénzről a nemzeti vasút vezetése egyoldalúan határozott.

A MÁV lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a már folyósított havibéren túlmenően, a nem vezetői munkakörben foglalkoztatott munkavállalóknak az ünnepek előtt még félhavi alapbért utalnak át. Minderről a szakszervezetek támogatása nélkül határoztak, az érdekvédőkkel ugyanis nincs egyezség a jövő évi bérekről.

Emlékeztettek, az állami vasút menedzsmentje idén novemberben egyeztetést kezdett a MÁV Zrt.-nél, illetve a konszolidált leányvállalatoknál kollektív szerződés kötésére jogosult szakszervezetekkel a 2016-ra vonatkozó bérintézkedésekről. Végső ajánlatuk szerint, a nem vezetői munkakörökben dolgozók az alapbér 50 százalékát kitevő egyszeri kifizetésnek örülhetnek decemberben. Emellett 2016. január 1-jétől az érdekképviseletekkel közösen meghatározott stratégiailag kiemelt munkakörökben dolgozó, a prémiumrendszer hatálya alá nem tartozó munkavállalók az alapbérük összegének 0,5 százalékát kitevő differenciált béremelést kapnak. Ezenfelül ugyancsak január 1-től, a jelenlegi 2 százalékon felül, az alapbér további 0,5 százalékának megfelelő mértékű nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést biztosítja a vasútvállalat.

A MÁV december 15-ig tartotta fenn ajánlatát az érintett szakszervezetekkel. A Vasutasok Szakszervezetével, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritással, a Mozdonyvezetők Szakszervezetével, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezetével, valamint a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével azonban nem jött létre megállapodás. Az érdekvédelmi szervezetek ugyanis az ajánlatot december 7-én elutasították, és ezt az elhatározásukat később sem változtatták meg.

Mindezek ellenére, a munkáltatói oldal a rendelkezésre álló források alapján úgy döntött, hogy az egyszeri kifizetést még a karácsonyi ünnepek előtt egyoldalú kötelezettségvállalással végrehajtja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.