galéria megtekintése

Milliárdot ölt Princz Gábor cégébe Töröcskei bankja

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 09. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Milliárdos hitelt kapott a csődbe ment Széchenyi Banktól Princz Gábor érdekeltsége. Az egykori Postabank-vezér vállalkozása a Tesco áruházláncnak fejleszt csekkbefizető automatákat – valószínűleg feleslegesen.

Beadta lemondását az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezetője. Töröcskei István az érdekeltségébe tartozó, kisebb részben állami tulajdonú Széchenyi Bank csődje miatt távozna. Az ÁKK-vezér lemondásáról a következő napokban várható döntés – derült ki Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának nyilatkozatából, amelyet hétfőn töltöttek fel a Kormany.hu internetes oldalra.

A pénzintézetet pénteken bezáratta a jegybank
A pénzintézetet pénteken bezáratta a jegybank
Bácsi Róbert László

Amint arról beszámoltunk: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken vonta vissza a Széchenyi Bank engedélyét és rendelte el a pénzintézet végelszámolását, miután a társaság helyzetét fenntarthatatlannak ítélte. Az MNB szerint a bank működése nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek. A társaság tevékenysége valamennyi jelentős területen, így például a tőkehelyzet, az értékvesztések elszámolása vagy a fedezetek nyilvántartása és értékelése esetében súlyos hiányosságokat mutatott. A pénzintézetnél zajló negatív folyamatok, az azok révén felépült problémás hitelportfólió, s a bank működési sajátosságai összességében olyan magas kockázatúak, amelyet már nem lehetett kezelni.

 

A Népszabadság értesülése szerint a Széchenyi Bank egyik ügyfele – közvetve – Princz Gábor, az egykori Postabank volt első embere. A korábbi bankár egyik érdekeltsége, a Digit Pont Network Kft. olyan szolgáltatást fejleszt, amelynek a segítségével az emberek a Tesco áruházakban tudják befizetni csekkjeiket. A részben uniós források felhasználásával finanszírozott projekthez a Széchenyi Bank biztosított kölcsönt, mégpedig a jegybank növekedési hitelprogramjának keretében.

A Tesco áruházakban jó pár napja új automaták jelentek meg: a kék készülékek képernyőjén futó videó szerint beolvassák az emberek csekkjeit, azokat egy QR kóddá alakítják, s ezzel a vásárlók a Tesco nyitvatartási idejében a pénztáraknál fizethetik ki a csekkeket. Az áruházláncnál megkeresésünkre elmondták, hogy hamarosan indul a szolgáltatás, s arra törekszenek, hogy a közüzemi szolgáltatók, távközlési cégek szerződéses partnerként, minél hamarabb csatlakozzanak a rendszerhez. Azaz, csak a Tescóval szerződött szolgáltatók csekkjeit lehet befizetni, a többivel továbbra is a postára kell menni.

Lapunk a legtöbb céget megkereste ezzel kapcsolatban: a Telekom szerint jelenleg nem elérhető ez a szolgáltatás, rajtuk kívül a Fővárosi Vízművek válaszolt még – ugyancsak „nemmel”. A többi cégtől nem kaptunk választ. Ahhoz, hogy minden csekket elfogadjanak, a Tescónak több száz szolgáltatóval kellene megállapodnia: a társasházaktól az áramszolgáltatókig. Ráadásul 2015-től minden csekken kötelező a QR kód használata, így az automata is értelmetlenné válik.

A rajtuk elhelyezett felirat szerint az automaták az említett Digit Pont Networkhöz tartoznak. A 2012-ben félmillió forinttal alapított cég internetes oldala nem sokat árul el a vállalkozásról: a „szakértőink” menüpont alatt például fekete-fehér családi képek találhatók – ezért inkább a hivatalos iratokból tájékozódtunk. A cég beszámolójának melléklete szerint a Széchenyi Banktól 1,1 milliárd forint hitelt vett fel, s a közelmúltban további 200 milliós kölcsönt kapott a Dél-dunántúli Takarék Banktól. Hogy pontosan mire használták fel a csődbe ment, részben állami Széchenyi Banktól kapott összeget, azt nem tudjuk, a honlapon található telefonszámot ugyanis senki nem vette fel.

A cég budapesti, Sramli utcai székhelyéül szolgáló társasházi lakás az Unioninvest Zrt. cégkivonata szerint Princz Gábor lakcíme. A lakást a Ceginfo.hu adatai szerint több hozzá köthető vállalkozás használja székhelynek, ezek könyvelője is nagyrészt azonos. Köztük a LA-TEK Kft., amelynek a Digit Pont Networköt is vezető Kovács Lajos az ügyvezetője. A LA-TEK tulajdonosa az Ausztriában bejegyzett OVGP Art Investment and Consulting GmbH, az osztrák cégnyilvántartás szerint Princz Gábor egyszemélyes tulajdona.

A Princz-birodalom banki szemszögből aligha tekinthető jó adósnak: az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hiteléből épített szentgotthárdi szállodáját tulajdonló West Union Invest Kft.-t az év elején Orbán Viktor miniszterelnök stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította annak érdekében, hogy Szentgotthárd egyetlen négycsillagos szállodáját ne kelljen bezárni. A West Union Invest szerepel az adóhatóság 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező adózók listáján, üzletrészét az MFB zálogjoga terheli.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.