Pintér Sándorhoz került a magyar-szlovák gázvezeték

Fura módon a Belügyminisztériumhoz kerültek az átadás előtt álló magyar-szlovák gázvezeték tulajdonosi jogai.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumot jelölte ki az átadás előtt álló magyar-szlovák gázvezeték üzemeltetője, a Magyar Gáz Tranzit (MGT) Zrt. feletti tulajdonosi jogok és kötelezettségek gyakorlójának. A kijelölés 2020 végéig szól.

A nagykapacitású csövet a megtérülési bizonytalanságok miatt visszalépő, Mol-tulajdonú FGSZ után az állami MVM építette meg mintegy 40 milliárd forint közpénzből. Noha a vezetéket az áprilisi választások előtt Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök már átadta, annak még csak júliusban indult volna el a próbaüzeme, ráadásul különböző jogi viták miatt ez is mostanra csúszott. Ennek ellenére Orbán Viktor visszatérően úgy fogalmaz, hogy az éles (úgynevezett kereskedelmi) üzem az eredeti tervek alapján január 1-vel elindul.

A mostani lépés annak a következménye, hogy az Európai Bizottság egy éve megtiltotta a gázkereskedelemmel foglalkozó MVM-nek a vezeték birtoklását. Ugyanez az elvi szabály akadályozza a tervek szerint Magyarországon is keresztülhaladó orosz Déli áramlat brüsszeli engedélyeztetését, hisz részben az orosz Gazpromé lenne a vezeték és a benne folyó gáz is. Noha a bizottság az összes többi nagy hazai gázvezetéket üzemeltető, Mol-tulajdonú FGSZ-t ajánlotta új gazdaként, az előző Orbán-kormány határozottan berzenkedett ez ellen. Így meglehetős nyakatekert megoldásként most a MGT állami gazdáitól az MVM-et tulajdonló MNV "a magyar állam számára" kivásárolta a céget.

A Belügyminisztérium mint tulajdonosi joggyakorló kijelölése furcsa megoldás, hisz akár a Miniszterelnökség is szóba jöhetett volna e feladat ellátására. Mindenesetre a piac a Molhoz hasonlóan Seszták Miklóst és Pintér Sándort is inkább Csányi Sándor bankelnök-nagyvállalkozó köreihez közel állóként tartja számon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.