Minden tizedik magyar nő feledtetné a saját vezetéknevét

A nők 90 százaléka, a férfiak 3 százaléka változtatja meg a nevét a házasságkötés során. A névváltoztatás utáni kényszerű ügyintézés kínálta üzleti lehetőséget egy startup cég is felismerte, az ősszel indult változásbejelentő.hu működését a Széchenyi Tőkealap rögtön 63 millió forintos befektetéssel támogatta.

Több mint félezer esküvőre készülő pár körében végzett kutatást az online ügyintézésre életre hívott cég. Ebből a névválasztási trendek változása is jól kirajzolódik, nevezetesen az, hogy korántsem szorította le a palettáról a felvett kettős vezetéknév a klasszikus formulát a menyasszonyok körében. Miközben minden harmadik nő nyilatkozta azt, hogy férje vezetéknevét kötőjellel teszi majd a sajátja mellé (pl. Kiss-Kovács Elvira), minden ötödik, azaz a megkérdezettek 20 százaléka a hagyományos (Kiss Jánosné) formát választja majd.

Minden tizedik ara saját családneve helyett a férje vezetéknevét tervezi használni, de ugyanennyien voksoltak a Kissné Kovács Elvira verzióra. A férj és a feleség teljes nevét megtartó Kiss Jánosné Kovács Elvira formát mindössze a párok három százaléka választotta, körülbelül egynegyedük még nem döntött végleges asszonynevéről – olvasható a felmérést készítő valtozasbejelento.hu sajtóközleményében.

Az esküvővel együtt járó névváltoztatás, és azzal párhuzamosan a hivatalos iratok cseréje, valamint az adatváltozás bejelentésének kötelezettsége összességében a párok 92 százalékát érinti. Emellett minden második új pár költözik is, őket a lakcímváltozással együtt járó feladatok is terhelnek. A tapasztalatok szerint mindez átlagosan három munkanapos program személyesen intézve, vagyis az online szolgáltatás potenciális piacára nem véletlenül figyelt fel a kockázati tőkebefektető cég.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.