galéria megtekintése

Újabb ajtó nyílhat Andy Vajna előtt

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 26. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Továbbra is az oldalak blokkolása lehet a megoldás az online szerencsejáték-oldalak ellen. Ez azonban könnyen kijátszható, meg is szüntethető. Eközben Bánki Erik azt gondolja, tényleg Andy Vajna tisztítja meg a monopolpiacot.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerencsejáték-felügyeleti főosztálya továbbra is rendíthetetlenül gyártja az online sportfogadási, kaszinó- és pókeroldalak blokkolásáról szóló határozatokat, az erőfeszítések ellenére mégis az internetes szolgáltatók állnak nyerésre.

Számos olyan oldalt találtunk, amely valamikor felbukkant a felügyelet határozati listáján, ám most gond nélkül elérhető. A csütörtöki állapot szerint már 101 blokkolásról szóló tiltó határozat született, ám ezek alig 25 cégre vonatkoznak. A különbség abból fakad, hogy az oldalak különböző elérési útvonalát zárják el egy-egy korlátozással. Az interneten ugyanakkor egyes becslések szerint több száz szerencsejáték-oldal is fellelhető, s vannak még ennél is vérmesebbek, akik szerint ezernél is jóval több. Ráadásul a játékosok a tiltások ellenére könnyedén megkerülhetik a blokkolást, s elérhetik kedvenc felületüket.

Ennek fényében igencsak derűlátónak és túlzónak tűnt Bánki Erik fideszes képviselő, amikor azzal indokolta az online szerencsejátékok szabályozásának újabb módosítását, hogy célja az online szerencsejáték-piac megtisztítása. Ez már csak azért is furcsa, mert a kormánypárt már korábban igen szigorúan körbebástyázta, ki léphet be szabályosan a hazai online piacra.

 

A módosítások valós okát azonban alighanem elhallgatta:

a változtatással egy olyan területet is kinyitnának Andy Vajna és Szima Gábor érdekeltségei előtt, amelyen eddig – legálisan – kizárólag a Szerencsejáték (Szrt.) Zrt. működhetett.

A nemzetközi online szolgáltatóknak korábban lehetőségük lett volna, hogy koncessziót vásároljanak, s ezzel gazdagítsák a költségvetést is, ám ezt a megoldást éppen a tavalyi törvénymódosítással lényegében elvették tőlük, s most valóban csak az Szrt. fut törvényesen a honi online szerencsejáték-piacon.

A szerencsejáték-felügyelet tevékenysége nem túl hatékony, hiszen a NAV oldalán tavaly közzétett, az engedély nélküli online szerencsejátékkal összefüggő játékosi egyenlegekkel kapcsolatos igények érvényesítése kapcsán megjegyzi: az illegális, az állami adóhatóság engedélyével nem rendelkező szerencsejátékban való részvétel után nyert pénzek igénye „magyar bíróság útján nem peresíthető”. Vagyis az egyetlen használható megoldás továbbra is a blokkolás lehet.

Nem lehet hatékonyan blokkolni semmit
Nem lehet hatékonyan blokkolni semmit
Kocsis Zoltán / Archív

Utóbbi ellen viszont több cég is bírósági eljárást indított, arra hivatkozva – írta korábban a Fortunaweb.hu –, hogy a korlátozás ellentétes az Európai Bíróság szabályaival, amelyek alapján egy nemzet hatósága kizárólag nemzeti érdekek alapján nem korlátozhatja azon szervezetek működését, amelyeknek EU-országban kiadott szerencsejáték-engedélyük van. A jogi procedúra következménye, hogy az eljárás idejére a pert indító cégeket leveszik a blokkolt oldalak listájáról, mert megvárják az ügyben a bírósági döntést.

Korábbi hírek szerint a Mayplay.com, a Bwin.com, Hu.unibet.com és a Hu.10bet.com domén tulajdonosai is így „oldották meg” elérhetőségüket. Az ügyre rálátó forrásunk annyit jelzett, hogy a Fővárosi Bíróságon tavaly indult perek többsége jelenleg is zajlik. Ismeretei szerint egy ért véget első fokon, s ott a NAV-nak adtak igazat. Hogy ez melyik cég lehet, az a NAV határozati listájából nem derült ki, mert egyik domént sem találtuk tegnap a korlátozással sújtott oldalak felsorolásában.

A magyar szabályozás – amely csak az elmúlt tíz hónapban háromszor-négyszer változott – az EU-s joggal ellentmondásban áll, és forrásunk szerint jelenlegi formájában nem fenntartható. Más hozzátette, ismereteik szerint éppen a bírósági eljárás hossza miatt több blokkolt oldal üzemeltetője is gondolkodik azon, hogy ilyen procedúrát indítson, s ezzel késleltesse a felügyelet intézkedésének hatálybalépését. Az persze kérdéses, hogy ha ezen ügyekben ítéletet hirdetnek, akkor a következő eljárások is ilyen hosszúságúra nyúlnának-e, ha pedig nem, akkor az elveheti a kedvet a pereskedéstől. Az üggyel kapcsolatban kerestük a felügyeletet és a Fővárosi Törvényszéket is, ám lapzártáig nem kaptunk választ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.