Pereket helyeztek kilátásba a dohánycégek

A magyar kormány szerintük átláthatatlan módon, a nyilvánosság kizárásával adta oda a BAT-nak és a Tabán Trafik Zrt.-nek a dohány-nagykereskedelem jogát, ráadásul a két cégnek nevetségesen keveset kell fizetni a koncesszióért. A kormánydöntés szerintük súlyosan versenyjogsértő, és lehetetlen helyzetbe hozza a többi vállalkozást.

Közös közleményben tiltakozott a Philip Morris, a JTI és az Imperial Tobacco a kormány múlt héten ismertetett döntésével szemben, amikor Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a British American Tobacco és a Tabán Trafik Zrt. kapta meg a hazai dohány-nagykereskedelem kizárólagos jogát. A cégek közleménye leszögezi: amennyiben a kormány nem vizsgálja felül a szerintük súlyosan versenyjogsértő döntését, úgy a három cég minden jogi eszközzel élni fog, hogy megvédje piaci befektetéseit.  

A nyilatkozatot jegyző cégek szerint a magyar kormány teljességgel átláthatatlan és diszkriminatív módon két kiváltságos piaci szereplő kiválasztása mellett döntött.

Szerintük a dohánytermékek nagykereskedelmének államosítása szükségtelen beavatkozás a jelenleg működő piaci környezetbe. Ezenfelül a BAT és a Tabán Trafik részére kiadott koncesszió egy minimális állami koncessziós díj befizetését eredményezi, mely végső soron a magyar adófizetőket károsítja meg. Mint arról beszámoltunk, a két cég mindössze 600 millió forintért vállalta a nagykereskedelmi tevékenység ellátását, dacára, hogy piaci becslések szerint a dohány-nagykereskedő haszna elérheti az évi 5-10 milliárd forintot.

A cégek szerint csakis egy teljesen nyílt és átlátható nyilvános pályázat tudná meghatározni a koncessziós díj megfelelő piaci árát, és csak ez tenné lehetővé, hogy a magyar adófizetők is részesüljenek a magasabb bevétel előnyeiből.

A három dohánycég úgy véli: a mostani döntés szembe megy az uniós joggal. A magyar kormány elmulasztotta értesíteni az Európai Bizottságot a dohánytermékek államosítására vonatkozó jogszabály tervezetéről, pedig az EU szabályai ezt egyértelműen előírják. Másodsorban a tervezett rendszer világosan és nyíltan hátrányosan megkülönbözteti a nem magyar tulajdonú vállalatokat, valamint azon európai székhelyű cégek ellen irányul, melyek nem Magyarországon gyártják termékeiket. Harmadsorban a javasolt tervezet értelmében a magyar kormány jogellenes állami támogatásban részesíti mind a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-t, mind pedig a Tabán Trafik Zrt.-t. Végül magyar kormány ezen két céget állandó és tisztességtelen versenyelőnnyel ruházza fel. Végezetül pedig a központi disztribútor kiválasztásának folyamata figyelmen kívül hagyja a széles körben elfogadott uniós pályáztatási alapelveket, mely nyílt és átlátható pályáztatási követelményeket írnak elő.

A magyar kormány által alkalmazott megoldás arra kényszeríti a dohánycégeket, hogy átadják a termékeink értékesítésével, árképzésével, készletállománnyal kapcsolatos versenyjogilag érzékeny információkat, végső soron pedig arra kényszerítve a cégeket, hogy a saját termékeik kiszállítását közvetlenül két versenytársukra bízzák – zárul a cégek közös közleménye.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.