Zúdul az össztűz a Közgépre

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megtartotta első tárgyalási napját abban a perben, amelynek tétje, hogy a Simicska Lajos többségi tulajdonában lévő mélyépítő céget eltiltják-e a közbeszerzésektől feltételezett hamis adatszolgáltatásra hivatkozva.

Mindeközben Lázár János miniszterelnökséget irányító miniszter a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) soron kívüli vizsgálatát is elrendelte az útépítő cégek ellen. A Közgép és vele korábbi konzorciumi partnerei az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) felvetései nyomán számíthatnak az ellenőrök érdeklődésére. Lapunk úgy tudja: az ellenőrök jelentkezésére a Közgép mellett számíthat a Strabag, a Swietelsky, a Colas és az A-HÍD is.

Nem jutottak túl az iratismertetésen
Nem jutottak túl az iratismertetésen
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Gyors eredménnyel egyik eljárás sem kecsegtet. Az ügy bonyolultságára tekintettel három bíróval felálló bíróság legalábbis csütörtökön beérte az iratismertetéssel. A Közgép képviselői fenntartották, hogy a győr-gönyűi kikötő fejlesztési tenderén nem szolgáltattak hamis adatokat. Szerb alvállalkozójuk hajóinak zárt fedélzeti méreteit a tulajdonosok által átadott hivatalos hajóbizonyítványok alapján szerepeltették ajánlatukban. Szerintük számítási módszertől függ, hogy ki és mekkora fedélzeti méreteket mutat ki. A tárgyaláson a Közgép kizárását kezdeményező Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is ragaszkodott a maga igazához: Simicska Lajos cége valótlan adatokkal vett részt a győr-gönyűi kikötő közbeszerzési eljárásán.

A három évre szóló eltiltást határozatával szentesítő Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) ugyanakkor azzal érvelt, a Közgép akkor is vádolható a hamis adatszolgáltatással, ha egyszerűen nem ellenőrizte a tudomására hozott adatok valóságtartalmát. Ami azt jelenti, akár le is mérhette volna a hajók zárt fedélzetének méretét. És ha valóban elmulasztotta az ellenőrzést, az egyébként jóhiszeműen eljáró cég még a gondatlanság vétkével is tetézte tettét. A bíróság az ügy első tárgyalásán nem hozott ítéletet. Csak az dőlt el, az eljárás következő fordulója november 26-án lesz. Akkor a bizonyítási eljárásba vágnak bele. Arról ugyanakkor nem esett szó, hogy a Közbeszerzési Hatóság (KH) nem tett eleget a bíróság előzetes határozatának, amelyben felfüggesztette a Közgép közbeszerzési eltiltását. A cég legalábbis továbbra is szerepel az eltiltottak listáján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.