Pénzt kaphatnak az embargó sújtotta gazdák

Az orosz embargó által sújtott magyar zöldség-gyümölcs termelők is igényelhetnek már uniós támogatást, a gazdáknak azonban igyekezniük kell az igények benyújtásával, mert az EU a forrásokat a beérkező igények sorrendjében ítéli oda - közölte a földművelésügyi miniszter.
Fazekas Sándor felidézte, hogy az Európai Unió (EU) az oroszországi embargó által sújtott zöldség-gyümölcs ágazat megsegítésére közösségi szinten 125 millió eurónyi forrás biztosításáról döntött. Hozzátette, hogy a minisztérium soron kívül megalkotta az intézkedés végrehajtásához szükséges nemzeti szabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy az érintettek legnagyobb köre a legkisebb adminisztráció mellett támogatáshoz juthasson.

Az Oroszország által augusztus 7-én bevezetett importtilalom különösen sújtotta a zöldség-gyümölcs ágazatot. Ennek következtében nagy mennyiségű eladatlan zöldség-gyümölcs maradt feleslegesen az unió piacán.

Az így kialakult piaci válság kezelésére az Európai Unió szeptember 1-jén rendkívüli intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy a felesleges termékmennyiséget a piacról kivonja, ezzel a termelők kára csökkenjen. Az intézkedés a paradicsomra, sárgarépára, káposztára, paprikára, karfiolra és brokkolira, kígyó és konzerv uborkára, gombára, almára, körtére, szilvára, bogyós gyümölcsökre, csemegeszőlőre és kiwire vonatkozik - tette hozzá a miniszter.

A döntés értelmében az EU támogatja a piacról kivont árumennyiség ingyenes szétosztását, de ezen túlmenően a korlátozott mértékben támogatható célok közé tartozik, ha állatokkal etetik fel az árut, vagy biogáz üzemekben használják fel, de az is, ha be sem takarítják a termést. Az unió az intézkedésben részt vevő termelői szervezeteknek és egyéni termelőknek támogatást fizet, amely részben kompenzálja a piacuk elvesztéséből eredő károkat.

Hozzátette: a piacról kivont és ingyenesen szétosztott termékek kedvezményezettjei lehetnek a karitatív szervezetek, az iskolák, óvodák, kórházak, és büntetés végrehajtási intézmények, valamint csökkentett támogatás mellett az önkormányzatok és más társadalmi szervezetek.

Az uniós intézkedésben való részvételi szándékukat a termelői szervezeteknek és a szervezetekben nem tag egyéni termelőknek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) kell bejelenteniük. Ehhez előtte megállapodást kell kötniük a piacról kivont árut fogadó intézménnyel, szervezettel.

A megállapodásba a miniszteri rendeletnek megfelelően bele kell foglalni a termék átadásának és átvételének feltételeit, valamint arra való kötelezettségvállalást, hogy az átvevő szervezet a zöldséget és gyümölcsöt az arra jogosultaknak ingyenesen szétosztja, vagy más, a rendeletben meghatározott módon hasznosítja.

A szaktárca mindent megtesz, hogy az intézkedésben résztvevőket hatékonyan tájékoztassa, és így a lehető legkevesebb zöldség és gyümölcs vesszen kárba - közölte a miniszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.