Pénz áll a házhoz az ING-pénztár volt és jelenlegi tagjainál

A pénzügyi felügyelet elintézte, hogy egy kis pénz álljon a házhoz az ING magánnyugdíjpénztár volt és jelenlegi tagjainak. A PSZÁF szerint a kassza részben indokolatlanul drágán fektette be az ügyfelek megtakarítását, s ezt a pluszköltséget kell a bírói döntés szerint megtérítenie.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) első fokon pert nyert az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárral szemben a Fővárosi Törvényszéken abban a közigazgatási perben, amely a pénztár által a tagoknak indokolatlan többletköltséget okozó és a befektetési korlátok megkerülésével történt befektetések kapcsán indult. A bíróság elutasította az ING keresetét a felügyeleti határozat bírósági felülvizsgálatára – derül ki a PSZÁF közleményéből.

A PSZÁF 2010 második felében vizsgálta meg több magánnyugdíjpénztár és az azok befektetéseit kezelő alapkezelők befektetési, vagyonkezelési tevékenységét. Ennek során megállapította: a vagyonkezelői szolgáltatásokért fizetett díjakkal kapcsolatban négy magánnyugdíjpénztár és vagyonkezelőik többször megsértették a jogszabályokat.

Egyes esetekben az olcsóbb közvetlen értékpapír-befektetés helyett a pénztári vagyont indokolatlanul befektetési alapokba fektették, amellyel összességében több milliárd forintnyi többletköltséget okoztak, így negatívan befolyásolták az eszközértéket és ezen keresztül a nettó hozamot is.

Az érintett magánnyugdíjpénztáraknak a PSZÁF határozataiban előírta: mutassák ki az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltséget és azt utalják vissza a pénztártagoknak, az erre vonatkozó követelést közben érvényesítve a vagyonkezelővel szemben. A felügyeleti kötelezés nyomán az Aegon Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár, s az elmúlt napokban az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (az alapkezelőikkel történt elszámolás után) is visszafizette jogosult tagjainak, illetve – az állami társadalombiztosítási rendszerbe időközben visszalépett pénztártagok után – a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak a korábban indokolatlanul levont többletköltséget.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár és az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár ugyanakkor közigazgatási perben támadta meg a PSZÁF velük kapcsolatos határozatait. Előbbi pénztár esetében az első fokú bírósági eljárás még folyamatban van.

A PSZÁF még 2010 nyarán indított vizsgálatot az Aegon, az AXA, az ING és az OTP magánnyugdíjpénztárak ellen, mivel a felügyelet szerint indokolatlan költségeket számoltak fel, s ezzel összességében néhány milliárd forint kárt okoztak ügyfeleiknek.

A felügyelet azt kifogásolta, hogy a pénztárak néhány esetben olyan befektetési alapokba fektették be a tagok megtakarítását, melyek csupán néhány eszközt, értékpapírt tartottak a portfóliójukban. Márpedig a PSZÁF véleménye szerint, ha egy alap mögött húsznál kevesebb fajta értékpapír van, akkor valószínűsíthetően egyszerűbb és olcsóbban lett volna azokat közvetlenül megvenniük a pénztáraknak.

Az Aegon és az AXA azzal érvelt, hogy a magánnyugdíjpénztárak működésére, a vagyon kezelésére vonatkozó szabályok gyakran változtak, és ezek eltérő értelmezése okozta a PSZÁF által kifogásolt helyzetet. A kasszák ennek ellenére fejet hajtottak a felügyelet véleménye előtt, és vállalták, hogy megtérítik tagjaiknak a kezelési költségek különbözetét, amely, mint hangsúlyozták, csupán az általuk kezelt vagyon töredékét érintette.

Az ING és az OTP azonban vitatta a PSZÁF álláspontját, és bíróságon támadták meg az egyébként még tavaly tavasszal hozott felügyeleti határozatot. Döntés egyelőre csak az ING ügyében született, az is csak első fokon, amely a PSZÁF véleményét támasztotta alá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.