galéria megtekintése

Péntek lett a vásárnap

Jelentősen nőtt az üzletek bevé­tele csütörtökön és pénteken a vasárnapi boltzár miatt. Végső egyenleget még korai lenne vonni arról, hogyan alakul a teljes forgalom, de az biztos, hogy a vasárnap is nyitva tartó kis családi üzletek sokat nyertek az intézkedésen.

Jelentősen átrendezte a vásárlói szokásokat, de összességében nem vetette vissza a kiskereskedelmi forgalmat az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartása – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által közölt, az adóhivatalhoz bekötött pénztárgépek adatai alapján. (A kereskedőknek legkésőbb idén év elejére kellett átállniuk az on­line kasszák használatára, a NAV azóta pontosan látja az összes hazai kiskereskedelmi egység forgalmát – kivéve az internetes és a gépjármű-kereskedők eladásait.)

Amint arra számítani lehetett, a vasárnapi forgalom jelentősen csökkent, átlagosan a felére-har­madára esett a korábbi időszakhoz viszonyítva. Míg az év elején még ­11-14 milliárd forintot hagytunk az üzletek pénztárainál a hét ­utolsó napján, addig március végétől öt-hatmilliárdra zuhantak a vasár­napi költések. Csütörtökön és pénteken azonban jelentősen nőtt a forgalom: miközben korábban ezen a két napon átlagosan 20-25 milliárd forintot költöttek el a vevők, addig a már­cius közepén életbe lépett vasár­napi zárva tartás nyomán a forgalom 30 milliárd körüli szintre emelkedett. Mindezek eredményeként a kiskereskedelmi költés összességében nem változott. Míg az év első két hónapjában átlag ­heti 145-150 milliárd forintot mért a NAV, márciusban és áprilisban 150 milliárd forint körül alakult az átlagos heti forgalom.

Mindez azt is jelenti: teljesült az a kormányzati szándék, hogy a vasárnapi forgalom egy részét átcsatornázzák a nagy hipermarketektől és diszkontoktól a családi tulaj­donú kis üzletekhez. A vasárnapi zárva tartásról szóló törvény alapján ugyanis a hét utolsó napján csak azok a kis, 200 négyzetmétert meg nem haladó eladóterű boltok lehetnek nyitva, amelyekben a tulajdonos áll be a kassza mögé. A korábbi vasárnapi forgalom felét-harmadát jelentő öt-hatmilliárd forint most ezeknél a boltoknál csapódik le, miközben a GfK Hungária piackutató egy korábbi felmérése szerint ezen üzletek részesedése a hét utolsó napjának kiskereskedelmi bevételéből csupán nyolc százalék körüli. Vagyis a törvénymódosításnak köszönhetően most jókora, vasárnaponként sokmilliárdos többletköltést tudhatnak magukénak a kisebb családi boltok.

 
A nagybevásárlást az emberek próbálják még hétvége előtt megoldani
Stefan Wermuth / Reuters

Ugyanakkor még korai ­lenne megvonni a végső egyenleget. A NAV adatsora ugyanis egyelőre csak április 20-ig áll rendelke­zésre, ráadásul hiányzik két márciusi hét statisztikája. (Az adóhatóság ígé­rete szerint utóbbit hamarosan pótolják.) Emellett az áprilisi adatokat befolyásolja a húsvét hatása, illetve az általános tavaszi élénkülés – évről évre ilyenkor a kiskereskedelmi forgalom a korábbinál magasabb szinten stabilizálódik, s csak januárra áll vissza.

Az utóbbi években a húsvéti hét átlag 18 százalék körüli növekedést hozott a forgalomban. Ezzel szemben a NAV adatai alapján a januári 539 milliárdos és a februári 596 milliárd forintos bevétel után az ­első három áprilisi hétre megadott 478 milliárdos forgalom meglehetősen alacsonynak tűnik, ráadásul kiemelkedő növekedést csak a húsvéti hét hozott, a forgalom utána visszaállt a korábbi szintre. Ezek alapján pedig továbbra is kérdéses, hogy összességében a piac megsínylette-e a vasárnapi bezárást vagy sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.