galéria megtekintése

Pelenkázás másodállásban

1 komment


F. Szabó Emese

A családok több mint fele veszi igénybe a gyed extra nyújtotta kedvezményeket. Főként magasabb jövedelem mellett éri meg korábban visszamenni dolgozni, de esetenként a szükség is közbeszól. A nagy kérdés, hová tegyük a gyereket.

A statisztikák alapján a nők jelentős része nem tud vagy nem akar két éven át kizárólag gyereket nevelni. Tavaly 50 ezer nő vette igénybe valamilyen formában a gyed extrát. Közülük majd 30 ezren a munkát választották. Ez a szám az idén biztosan sokkal nagyobb lesz, hiszen a rendszer tavaly indult, és az idén futott fel igazán. Kiindulva abból, hogy évente kevesebb mint 90 ezer gyerek születik, ez a kedvezmény valódi igényt elégített ki – a számok szerint biztosan.

Jövőre ennél is tovább megy a szabályozás: nemcsak egy-, hanem akár féléves gyermek mellett is vissza lehet menni dolgozni úgy, hogy a szülő – jellemzően az anya – nem esik el a gyedtől. Az, hogy kinek éri meg inkább a gyors munkába állás, személyenként eltér, de inkább azok választják ezt a megoldást, akik magasabb beosztásban, az átlagbérnél magasabb fizetésért dolgoznak.

Mivel a gyed felső határa a minimálbér duplájának 70 százaléka lehet,

 
aki havi 210 ezer forintnál magasabb fizetéssel ment el szülni, annak minden hónap ráfizetés, amit gyeden tölt.

Nagy kérdés persze, mekkora az az összeg, ami mellett már megéri, illetve szükségszerű a korai munkakezdés, hiszen számba kell venni azt is, hogy a bölcsőde nincs ingyen, de a munkába járás sem. Meg kell nyerni anyagi oldalon valamiféleképpen azt is, hogy a szülő jóval kevesebbet lesz a gyerekkel.

Modern nő extrákkal
Modern nő extrákkal
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ráadásul korántsem csak a havi fixről van szó: Boglárka például, aki marketingszakember Budapesten, nem mert kockáztatni. Állítása szerint munkahelyén nincs nagy divatja annak, hogy a kismamák több év kihagyás után visszatérjenek. – Betöltik a helyedet, megszűnik a munkaköröd. Három év kihagyás után egyszerűen nincs esélyed. Fél, esetleg egy évet még át lehet vészelni gyeden, de muszáj visszamenni, amint csak lehet – magyarázza, ő miért íratta bölcsődébe kisfiát nem sokkal annak első születésnapja után.

Nem csak a munkáltató hozzáállása sarkallhatja a nőket arra, hogy minél hamarabb visszatérjenek a munkaerőpiacra. Melinda márciusra várja első gyermekét, terhessége alatt eddig a legnagyobb problémát az okozta, hogyan ossza szét a vállalkozásában felmerülő feladatokat. A különleges zöldségeket termelő cégnél rengeteg a munka, szülés után sem tud majd éveket kihagyni. Az ő esetében a gyed 2016-ban életbe lépő enyhítése azért is lesz kedvező, mert ennek híján bármilyen tevékenység vagy bedolgozás is tiltott lenne. Vagyis még a legalapvetőbb feladatokat is csak fű alatt, feketén tudná elvégezni.

Nem mindenki megy szívesen gyerek mellől munkába, de nincs mindig választás. – Mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne dolgozzak – mondta a Népszabadságnak a három gyereket nevelő Anna. Így a pici bölcsibe megy.

A gyed extra nem jelent kigazdálkodhatatlan költséget az államháztartás számára. Az idén 109,5 milliárd forintot tervezett a kormány a gyed teljes költségére. Tavaly hozzávetőleg húszmilliárd forint pluszkiadást jelentettek az extrák – ez abból adódik, hogy az állam itt pluszban egy fillért sem fizet, hiszen ez a járandóság minden kisgyermekes család számára adott. Csakhogy az érintettek töredéke lemondott a juttatás egy részéről, amiről most nem kell.

Kérdéses, hová teszik majd a gyerekeket a szülők. Az adatok szerint a bölcsődék nem épülnek, bővülnek olyan ütemben, mint kellene. A kormány fejlesztési tervei ugyanis 2018 végére hozhatnak jelentős javulást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.