galéria megtekintése

Parragh rejtőzködő birodalma

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 22. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Az MKIK elnökéhez köthető cégek még a kötelező kamarai hozzájárulást sem fizették be.

Nem csak önös érdekeit nézte Parragh László, amikor a kötelező kamarai tagság bevezetését javasolta. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ugyanis rosszabbul járna, ha a kormány támogatná a javaslatot: a hozzá köthető cégek kötelezettségei növekednének. Az MKIK vezetőjének érdekkörébe tartozó három vállalkozásból kettő ugyanis nem tagja a kamarának. Sőt: még a kötelező ötezer forintot sem fizették be az idén. Igaz, ezekben a cégekben Parragh László maga nem jelenik meg tulajdonosként, csak a családtagjai és az ő Amerikában bejegyzett cége.

Parragh László Orbán Viktorral
Parragh László Orbán Viktorral

Amikor az MKIK vezére még ízig-vérig vállalkozó, a Parragh Rt. (később Parragh Kereskedelmi és Holding Zrt.) pedig az ország egyik legismertebb csempe- és szaniterforgalmazó cége volt, az egyesült államokbeli offshore paradicsomban, Delaware államban megalapították az International Tiles Connections Corporation (ITC) társaságot. A cég ezután tulajdonossá vált a Parragh Rt.-ben. Az Opten céginformációs szolgáltató közgyűlési dokumentumokból gyűjtött információi szerint az amerikai vállalat most is fellelhető a Parragh Holding Zrt.-ben. Parragh László korábban maga is úgy nyilatkozott: a cégnek ő a tulajdonosa.

 

Az amerikai társaság ezenkívül tulajdonos még a Fusionics Kft.-ben és az ITC Investben is. A delaware-i cég mellett az ITC Investben tulajdonosként Parragh-Szele Gyöngyi, míg a Fusionics Kft.-ben Pólus Péter Csaba tűnik fel tulajdonostársként. Érdekes, hogy a delaware-i ITC kézbesítési megbízottja a Fusionics Kft.-nél maga Parragh László, míg az ITC Invest esetében Parragh Bianka. A két társaság azonban nem jeleskedik a kamarai befizetésekkel. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) online elérhető tagnyilvántartásában az elnök csak a nevét viselő céggel szerepel. A másik két vállalkozását viszont hiába kerestük az MKIK a regisztrált vállalkozásokat nyilvántartó online rendszerében is (amelyet épp az ötezres befizetésekből alakítottak ki).

Mindez annyit biztosan jelent, hogy az idén (bár a határidő lejárt) ezek a cégek még nem fizették be a díjat a budapesti kamaránál. Bár ez nyilvános adat, a BKIK-nál elhárították az irányú érdeklődésünket, hogy a Fusionics Kft. és az ITC Invest Kft. egyáltalán eleget tett-e regisztrációs kötelezettségének, és korábban fizetett-e. Úgy tudjuk, az egyik cég még a bejelentkezést is elmulasztotta. Igaz, a két társaság nem a legszebb napjait éli. A Fusionics Kft. például nem is adott le 2012-es mérleget, ami azt jelenti, hogy záros határidőn belül akár adószámát is felfüggeszthetik.

Sok mindenről persze nem is nagyon van mit jelentenie, miután 2010–2011-ben sem volt bevétele az egyébként „egyéb természettudományi, műszaki kutatás, fejlesztés” fő tevékenységgel bejegyzett, egymillió forint jegyzett tőkéjű társaságnak. Ezzel együtt, ha a cég elviekben működik, a mérlegleadás nem elodázható a következő év májusáig. Az ingatlanok bérbeadásával, üzemeltetésével foglalkozó ITC Invest helyzete azért sokkal kedvezőbb. 2012-ben mintegy 71 millió forintos árbevétele volt, amely után 23,08 millió forintos adózott eredmény jött össze.

Akárhogyan is nézzük, ebből talán futott volna a cégnek arra, hogy az évi 5000 forintos kamarai hozzájárulási díjat befizesse. Igaz, a kockázat nem jelentős: anyagilag az aligha töri össze a társaságot, ha a jogszabályokban előírt éves hozzájárulási díjat nem maga, hanem végül a NAV hajtja be, ami így tízezer forint lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.